Kako v nekaterih branžah ubijajo svoj lasten poklic

10. Dec 2016 09:10

V pogovoru s prijateljem sva se nedavno dotaknila tudi aktualnih socialnih razmer in dostopnih služb pri nas. Strinjala sva se, da je biti blagajnik pri kateremkoli trgovcu povsem častno delo, res pa, da je mizerno plačano. Pri tem je opazna pomembna razlika v odnosu do dela zaposlenih med posameznimi trgovci.

Človek bi pričakoval, da bodo blagajničarke v trgovinah zahodnih trgovskih mrež, kot sta Lidl in Hofer bolj zagrenjene, kot tiste, pri vzhodnih, kamor sodi Mercator. Ne nazadnje je nakupovalna izkušnja v Mercatorju precej drugačna, recimo ji ugledna, fancy, trendy in zaposlene bi že to dejstvo moralo držati ponosno pokonci. Mercator in Spar sta že pred časom uvedla tudi samopostrežne blagajne, kjer si kupec sam obračuna kupljeno blago, uredi plačilo, pobaše vse skupaj v pripravljene vrečke in odide domov.

Pri takšnem nakupu kupec sploh ne pride v stik z osebjem trgovca, če se mu pri samopostrežni blagajni slučajno kaj ne zatakne. Če bo trend v trgovskih verigah usmerjen v samozaračunavanje, bomo kmalu ostali brez blagajničark. To je seveda slabo za vse tiste, ki opravljajo ta poklic. Nikoli verjetno ne bo popolnoma izumrl, a kot kaže, jih bo v prihodnje vse manj.

Toda, ali se tega ta ogrožena ciljna skupina sploh zaveda? V nadaljevanju zapisa na blogu Kamien komunikacije odgovarjajo na vprašanje.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]