Posledica davčnih blagajn bo beg slovenskih startupov

11. Maj 2015 14:52

braindrainPrejšnji teden je Vlada sprejela predlog Zakona o davčnem potrjevanju računov,  ki je dober primer dobronamernega boja proti sivi ekonomiji, a nerodnega vplivanja na konkurenčnost mladih tehnoloških podjetij.

Nekaj mlajših podjetnikov je namreč že opozorilo, da bo težava v dokaj neposrečeni definiciji poslovanja z gotovino zato bo vpliv predvsem na startupe, ki povečini ne poslujejo z gotovino in prejemajo plačila preko kreditnih kartic ali drugih plačilnih posrednikov, npr. PayPal.

Pomembna lastnost startupov je tudi ta, da za svoje poslovanje pogosto uporabljajo enega od svetovnih servisov za upravljanje poslovanja in spletne trgovine. Verjetnost, da bi kakšen od ponudnikov, ki zdaj omogoča vsem tem startupom izdajanje računov izvedel neposredno elektronsko povezavo s FURS je majhna, ali skoraj nična.

Ostale posledice, ki bodo povzročile, da veliko teh podjetij ne bo več slovenskih, ampak samo še mednarodnih, DDV pa bo ostal v Londonu ali Dunaju in se bo zopet govorilo o novem valu bega možganov, opisuje Aleš Špetič.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]