Privatizacija dobičkov, socializacija izgube

20. Jan 2014 14:52

kapitalizem_socializemPred dnevi je bil v Delu objavljen prispevek, kjer direktor hotela želi izstopiti iz podjetja Protej, ki je sicer lastnik hotela, katerega direktor je. Omenjenega gospoda, ki ugotavlja, da je družba, v kateri je lastnik, postala navadna tajkunska družba, ne zanimajo visoki dobički, želi le z inflacijo revalorizirana vrednost vložka.

Po mnenju Marka Pavlišiča se članek bere, kot zgodba še enega posameznika zlorabljenega s strani kapitalizma ali celo neoliberalizma. Zgodba človeka, ki je dolga leta trpel, vlekel direktorsko plačo in upal na dobičke s strani lastništva v projektu managerskega odkupa, za kar je prepričeval tudi svoje delavce.

Pavlišič ob vsem tem ne ve, kaj je bolj grozno. Ali to, da je bil na direktorskem mestu enega pomembnejših Ljubljanskih hotelov par desetletij človek, ki mu očitno niso jasne osnove tržnega delovanja, lastništva in kapitalizma na splošno, ali to, da iz te zgodbe Delo naredi takšno zgodbo.

In kot še v zaključku zapisa dodaja, ta zgodba lepo pojasnjuje princip socialnega kapitalizma. Če je izguba, naj dobim izplačan vložek, če je dobiček, pa si ga razdelimo. Posebna podvrst socialnega kapitalizma je pa seveda tudi državno lastništvo. Kapital naj prispeva družba, dobičke pa skanalizirajo ven tisti pri koritu.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]