S stečajem ni nič narobe, če se po njem proizvodnja ne prenese na Slovaško, Romunijo ali Bolgarijo

27. Feb 2014 14:52

stecajV letu 2013 je bilo po podatkih agencije za javnopravne evidence in storitve zabeleženih rekordnih 922 stečajev podjetij. Samo v prvih dveh mesecih tega leta pa naj bi bilo, po podatkih s katerimi razpolaga blogerka Cerberus, že 187 stečajev podjetij.

Kot piše, bi se morda ob tem kdo vprašal kaj vendar je slabega v stečaju? Seveda nič, odgovarja blogerka, če iz prejšnjega gospodarskega subjekta vstane kot ptič Feniks, novo podjetje. Povsem druga pa je pesem, če se po stečaju ta proizvodnja prenese na Slovaško, Romunijo ali Bolgarijo – zaradi cenejše delovne sile.

In v teh procesih je, kot meni, poglavitni “čar in mik” EU zasužnjevanja v katerem si ne pokoriš zgolj nekega podjetja, temveč kar cele države in njene ekonomije. Zakaj? Zato, ker trgi ostanejo, produkcija pa si poišče nižje stroške, možnost prelivanja profita in seveda dolgoročno ustvarjanje pritiska na konkurenčnost delovne sile.

Dodaja pa, da je poleg vsega tega šokantno še nastopanje nekaterih “neodvisnih” finančnih strokovnjakov in analitikov, ki trosijo razne nebuloze. Nekaj teh izpostavi tudi v zapisu.

Oznake: , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]