Švedska uvaja 6 urni delovnik za javni sektor. Kaj pa Slovenija?

11. Apr 2014 14:52

javna_upravaMestna uprava Göteborga, drugega največjega mesta na Švedskem, se je odločila izpeljati preizkus, po katerem bodo delavci javnega sektorja tedensko oddelali namesto dnevnih 8, zgolj 6 ur, za nespremenjeno polno plačo.

Kot v tokratnem zapisu piše bloger Don Marko M pa so v minulih letih to testno poizkušali že v večih švedskih mestih, a iz različih razlogov projektov niso zaključili.

Še najdlje so, od leta 1990 do 2005 vztrajali v mestni upravi Kiruna, kjer so poskusno periodično izvajali 6 urni delovnik na 250 uslužbencih. Čeprav so rezultati Kirunskega poizkusa dokazali, da se je v 6 urnem delovniku produktivnost zvišala za skoraj 30%, pa so od projekta odstopili 2005, ker se dejansko ni pričakovano zmanjšalo število bolniških odstotnosti uslužbencev.

In v Sloveniji?

Bloger meni, da smo ta švedski eksperiment pri nas že zdavnaj spravili v prakso in ga celo izdatno presegli. Prepričan je namreč, da dobrih 70% našega javnega sektorja, sploh javne uprave, že 23 let dela po 3 – 4 urnem dnevnem delovniku, v katerem jih dobrih 30% v teh 3 – 4 urah v glavnem meditira in se koncentrira za privat fušanje v naslednjih 4ih urah, seveda z opremo in materialom države, brez plačila rabe.

Oznake: , , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]