Prvi dan NT konference 2009 je za nami

26. Maj 2009 10:12

Z uvodno prireditvijo v ponedeljek ob 10. uri dopoldne se je pričela NT konferenca 2009 v Portorožu. Največjemu dogodku te vrste v naši regiji tudi svetovna gospodarska kriza ne more do živega, saj nista ne obisk, ne program, niti malo okrnjena. Na svojem blogu bom te dni pisal nekoliko pogosteje in podrobneje o dogajanju, prav tako pa lahko zanimivosti spremljate na Twitterju.

Moto letošnje prireditve se glasi: “Skupaj dvigujemo oblake“, nanaša pa se predvsem na Microsoftove storitve in programsko opremo nove generacije, ki združuje bogato okolje na namizju ali strežniku ter storitve, ki se nahajajo v “oblaku”.

V slogu največje IT konference tega dela Evrope je potekala tudi otvoritev. Čast otvoritvenega govora je pripadla Janezu potočniku, komisarju za raziskave in razvoj v EU. Sledil mu je seveda nagovor generalnega direktorja Microsoft Slovenija, Mateja Potokarja. Nato so se zvrstile kratke predstavitve nekaterih predavateljev, ki so nekako nakazala kaj bo v ospredju na letošnji NT konferenci. Izpostavim lahko nastop Marka Minasija, ki je govoril o Windows 7. Njegove poglobljeno predavanje sem kasneje tudi obiskal in z njim spregovoril nekaj besed o izzivih in priložnostih, ki jih ponuja najbolj vroč izdelek, ki počasi a zanesljivo prihaja na trg. Prav tako se je na kratko predstavil tudi David Chappell, svetovno priznan govorec, pisec in svetovalec, ki pomaga pri razumevanju, uporabi in pri odločanju o novih tehnologijah. Na otvoritvi nas je s kratkimi igranimi vložki zabaval tudi Đuro

Obiskal sem tudi predavanje Edwarda P. Gibsona, ki je glavni svetovalec za varnost na spletu (CSA), Microsoft Ltd, VB. Njegova osnovna naloga je svetovanje Microsoftovim strankam, partnerjem, vladam in javnostim, kako se najprimerneje odzivati na trenutno varnostno okolje – od notranjih kraj intelektualne lastnine, do dobrih praks pri spletni varnosti – in kako izboljšati svojo varnost z uporabo Microsoftovih rešitev in storitev. Govoril je predvsem o spletni varnosti v povezavi z spletnimi družbenimi omrežji kot so blogi, Facebook, Twitter in drugi. Njegova glavna misel predavanja je bila nekako v stilu. “Namenite 10 minut na dan svojim otrokom, partnerjem, staršem in se pogovarjate o družbenih omrežjih. Pogovarjajte se!”

Seveda ne smem pozabiti na slovenski izbor Imagine Cup, o katerem sem sicer več pisal že na svojem blogu. Podrobnosti iz predstavitve vseh finalistor pa si lahko ogledate tudi na HamsBlogu. Zmagovalci, ki se bodo podali v Kairo so Video Blade.

Za konec naj dodam da se je prijetno druženje nadaljevalo na prostem ob vse kaj več kot skromni pogostitvi hrane in pijače… Več posnetkov in novic si lahko ogledate tudi na Microsoftovem spletnem dnevniku.

Gregor Krajnc

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]