Windows 7 triki in nasveti

13. Jun 2009 11:49

Windows 7 beta je bila na voljo za prenos v začetku letošnjega leta. Tudi, sam sem si jo prenesel in bil nad izdelkom precej pozitivno presenečen.

 

Očitno je Microsoftu uspelo narediti nekaj, kar bodo ljudje razgrabili kot vroče žemljice. No na potrditev tega razmišljanja bo potrebno počakati še nekaj časa. Vsi, ki pa imate na svojih računalnikih že nameščeno testno različico Widows 7, se lahko poigrate z naslednjimi triki in nasveti za Win7.

Želim vam obilo zabave.

1.       Upravljanje oken. Operacijski sistem Windows 7 poenostavlja upravljanje z dokumenti in programi ter omogoča premikanje oken ali določanje velikosti oken z enim klikom na miško ali pritiskom na tipko. Če želite z oknom prekriti polovico zaslona, ga povlecite levo ali desno in prilagodilo bo svojo velikost, ki bo ustrezala izbrani polovici zaslona. Če želite spremeniti pokončno velikost okna, povlecite okno proti vrhu zaslona ali dvakrat kliknite na zgornji ali spodnji rob okna. Okno bo ohranilo širino in se povečalo v višino.

Opisane funkcije lahko izvedete tudi s tipkovnico:

Tipka  + puščica levo in tipka  + puščica desno – okno se prilagodi na polovico zaslona.

Tipka + puščica gor in tipka  + puščica navzdol za povečanje ali minimiziranje okna.

Tipka + Shift + puščica gor in tipka  + Shift + puščica dol povečanje okna v višino in povrnitev v prejšnje stanje.

 2.       Delo z več zasloni. Operacijski sistem Windows 7 omogoča izredno preprosto uporabo več zaslonov hkrati. Ko delate z

več zasloni hkrati, lahko za premikanje oken z enega zaslona na drugega uporabite tipko + Shift + puščico levo in

tipko  + Shift + puščico desno. Prestavljeno okno bo ohranilo svoj položaj glede na levi zgornji del novega zaslona.

 

3.       Enostavna projekcija. Priključitev projektorja in prikazovanje vsebine z zaslona je v operacijskem sistemu Windows 7

izredno preprosto z uporabo orodja displayswitch.exe. Preprosto pritisnite tipko  + tipko P in odprlo se bo naslednje okno:

 

 

S pritiskom na puščične tipke (ali tipko  + P) lahko preklapljate med različnimi nastavitvami prikaza, kot so kloniranje zaslona, razširitev namizja ali prikaz le na zunanjem prikazovalniku.

  1. Dovolj nereda. Operacijski sistem Windows 7 odstrani vsa nepotrebna okna za aktivnim oknom. S pritiskom na tipko 

     + Home se pomanjšajo vsa neaktivna okna. Za povrnitev vseh oken v prvotno stanje samo ponovno pritisnite tipko + Home.

  2. Pomoč pri odkrivanju težav. Reševanje in odkrivanje težav na določenem računalniku je naporna naloga tako za center pomoči uporabnikom kot končnega uporabnika. Zato vsebuje operacijski sistem Windows 7 orodje za zajem zaslona Problem Steps Recorder. Ta končnim uporabnikom omogoča, da korak za korakom posnamejo težave, s katerimi se srečujejo pri uporabi računalnika. V izdelan posnetek lahko uporabnik doda komentarje. Datoteka HTML je stisnjena v formatu ZIP, ki jo je mogoče enostavno posredovati Centru za pomoč uporabnikom. Programska oprema se nahaja v Nadzorni plošči (Control Panel) pod možnostjo Record steps to reproduce a problem ali z zagonom datoteke psr.exe v Raziskovalcu.

  3. Funkcija Aero Peek za hiter pogled na namizje. Manj poznano uporabno orodje v opravilni vrstici novega operacijskega sistema Windows 7 je Aero Peek – mali pravokotnik v desnem spodnjem kotu. S klikom omogoča hiter pogled na katerokoli ikono ali pripomoček na namizju. Bližnjica do funkcije Aero Peek se lahko aktivira tudi s pritiskom na tipko  + preslednico.

 

7.      Preprosto premikanje med okni programov. Če imate v enem programu odprtih več datotek, na primer več aktivnih dokumentov znotraj programske opreme Microsoft Word, vam operacijski sistem Windows 7 omogoča enostavno preklapljanje med okni. Pritisnite tipko Ctrl, nato pa večkrat kliknite na ikono programa v opravilni vrstici. Vsak klik bo prikazal naslednje okno v vrstnem redu, kot ste jih odpirali.

Gregor Krajnc

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]