20 manipulativnih vedenj toksičnih oseb (narcisov, sociopatov in psihopatov)

3. Mar 2017 10:22

Toksične osebe uporabljajo vrsto taktik, s katerimi pačijo realnost in se izogibajo odgovornosti. S poznavanjem teh taktik se lahko obvarujete pred zlorabo, gmotno oškodovanostjo, globokimi duševnimi ranami in napornimi zapleti.

Nara Petrovič v tokratnem zapisu predstavlja 20 manipulativnih vedenj po katerih lahko prepoznate toksične osebe in se izognete njihovemu negativnemu vplivu.

Ta vedenja so: “gaslighting” (z manipulacijo pripraviti druge do tega, da podvomijo v lastno razumnost); projekcija; nesmiselni peklenski pogovori; posploševanje; namerno potvarjanje misli in občutkov drugih — do točke absurdnosti; pikolovstvo in “premikanje gola”; spreminjanje teme pogovora, da bi se izognili odgovornosti; prikrite in odkrite grožnje; žaljenje; uničujoče pogojevanje; javno blatenje in zalezovanje; bombardiranje s pozornostjo in (kasneje) omalovaževanje; samohvala; triangulacija; nastavi vabo in se delaj nedolžno; preskušanje mej in “prisesavanje”; agresivno zbadanje (včasih zavito v šaljenje ali posmehovanje); vzvišenost, sarkazem in pokroviteljski ton; sramotenje; nadzor.

Opise vseh najdete na blogu.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]