5 bolezni, ki jih povzroča sedenje

27. Feb 2015 10:12

sedenjeVedno več raziskav dokazuje povezavo nekaterih hudih bolezni s sedenjem. Problem je, ker teh bolezni s fizično aktivnostjo ni mogoče pozdraviti.

Te bolezni so: rak (rak nastane takrat, ko neaktivne celice uidejo kontroli in se začno obnašati nepredvidljivo. Med sedenjem je takih celic več, kot si mislite), bolezni srca (statistika kaže, da imajo ljudje, ki imajo pretežno sedeče delo, dvakrat več srčnih obolenj in tudi dvakrat več kapi s tragičnim koncem), težave s trebušno slinavko (sedenje ne omogoča mišicam, da bi pravilno “komunicirale” s trebušno slinavko, zato ta proizvaja bistveno (pre)več glukoze, kot je telo potrebuje), kopičenje maščob okrog trebuha (med sedenjem so trebušne mišice najmanj aktivne) in slaba prekrvavitev (logična posledica sedenja je tudi slaba prekrvavitev, ki je lahko zelo nevarna, saj povzroča pojav tromboze).

Na blogu Vem kaj jem podajajo tudi rešitev. Človeško telo je narejeno za največ 45 minut sedenja. Potem si morate vzeti 5 minut premora in se malo sprehoditi. Pomaga tudi, če se takrat zazrete nekam v daljavo, da si spočijete tudi oči, roke pa imejte sproščeno spuščene ob telesu, da se izognete sindromu karpalnega kanala (utesnitev živca v zapestju).

Oznake:, , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]