Družina nekoč temeljila na (so)odgovornosti, danes na čustvih

27. Feb 2015 09:07

druzina4Včasih se je točno vedelo kaj je družina – oče, mati, otroci, v širši družini pa še stari starški, tete, strici, bratranci … Danes je pojavnih oblik, ki jih imenujemo za družine vse več, in zato nastaja zmeda – imamo enostarševske družine, pa istospolne družine, poročene, ločene, korizniške, celo svojevrstno poligamne …  kakšne so torej razlike med družinami nekoč in danes?

“Model tradicionalne družine temelji na medsebojni odgovornosti in spodbujanju le-te. Novi model pa po drugi strani temelji na čustvenosti – ljubezen kot čustvo in nič več kot to,” Vonč  navaja sociologa Volpija.

Bloger opozarja, da se je iz našega obzorja izginila odgovornost, z njo pa tudi dolžnosti: “kjer odnos temelji le na midva, brez globljega in človeka presegajočega temelja tega odnosa, kmalu tisti “midva” izgine, ostane le še “jaz”. Če je le še “jaz”, potem sem sam najpomembnejši na tem svetu, ne odgovarjam nikomur in za nič, ker sčasoma še zase nisem več odgovoren, ni več dolžnosti, temveč le še moje pravice …”

Bloger spregovori še o nasilju v družini, istospolnih porokah, vlogi Cervke  in še čem.

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]