Ali ste prepričani, da na pravilen način uporabljate kremo za sončenje?

16. Avg 2018 10:22

Res je, da se glavna sezona sončenja počasi končuje, pa vendar za določene informacije ni nikoli prepozno. Ste se kdaj vprašali, ali sončno kremo uporabljate na pravilen način? Na to tokrat odgovarjajo na znanstvenem blogu Kvarkadabra:

Koža, naš največji organ, je dnevno izpostavljena različnim okoljskim dejavnikom, med drugim tudi ultravijolični (UV) sončni svetlobi. Slednja povzroča poškodbe molekule DNK, ki lahko vodijo v razvoj genetskih mutacij, na podlagi katerih se razvije kožni rak. Pred poškodbami kože, ki jih povzroči sonce, se zaščitimo z nanosom krem za sončenje, vendar so študije pokazale, da mnogi uporabniki slednjih ne uporabljajo na pravilen način, pogosto se celo zatakne že pri nakupu ustrezne kreme za sončenje.

Ultravijolično svetlobo lahko razdelimo na 1) svetlobo UVA, ki obsega dolge valovne dolžine, 2) svetlobo UVB, ki obsega srednje valovne dolžine in 3) svetlobo UVC, ki obsega kratke valovne dolžine. Dnevno svetlobo sestavljajo predvsem žarki UVA (90-95 %) in UVB (5-10 %), medtem ko večino žarkov UVC absorbira ozonska plast. Žarki UVB povzročajo sončne opekline, medtem ko žarki UVA prodrejo globje v kožo in so povezani z nastankom gub, povešanjem kože ter z drugimi posledicami prezgodnjega staranja kože. Izpostavljenost žarkom UVA in UVB prispeva tudi k razvoju kožnega raka in zato je pri nakupu kreme za sončenje zelo pomembno, da slednja nudi zaščito pred obema vrstama žarkov nadaljevanje na blogu

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]