Človek naj bi bil kriv za izumrtje velikih sesalcev

9. Jun 2014 12:04

mamutPo svetu naj bi dnevno izumrlo od 50 do 150 živalskih in rastlinskih vrst. Znanstveniki za to pogosto krivijo prav človeka. Ena izmed zadnjih študij, ki je preučevala izumrtje velikih sesalcev dokazuje, da je človek vsaj deloma kriv za izumrtje omenjene megafavne v zadnjih 100.000 letih.

Kot megafavno so znanstveniki šteli vse živali, težje od 10 kg, ki so živele v obdobju zadnjih 132.000 let. Upoštevali so področje, kjer je določena vrsta živela, kar so primerjali s podatki o sočasnih klimatskih in človeških aktivnostih na tem področju.

Od 177 izumrlih vrst velikih sesalcev je bilo 62 vrst iz Južne Amerike, 43 in Severne Amerike, 28 iz Azije, 26 iz Avstralije in okolice, 18 vrst iz Afrike in 19 vrst iz Evrope. Presenetljivo je, da so živali enako izumirale v vseh klimatskih območjih. Po mnenju raziskovalcev je poglavitni vzrok za to lov na živali, tako z neposrednimi kot posrednimi metodami.

Poleg te je pred kratkim izšla tudi študija o mamutih, ki so izumrli zaradi paritve v sorodstvu, kar je bila posledica prelova s strani človeške vrste.

Več podrobnosti ponuja Doba.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]