Izlet, ki ti zleze pod kožo

14. Sep 2017 20:12

kanjon-krupe-1Popotnik, ki je prepotoval Slovenijo in nekatere evropske države, tuje pa mu niso niti veliko bolj oddaljene celine kot npr. Azija in države bližjega vzhoda, je Tomaž Gorec.

Čeprav je videl veliko lepot sveta pa še vedno ne more pozabiti lepot, ki jih je bil deležen na reki Krupi, natančneje v kanjonu reke Krupe.

Sam pravi, da je to ena najlepših stvari, ki jih je videl oz. doživel v zadnjem obdobju. V zadrskem zaledju, nedaleč od mesta Obrovac je našel raj na Zemlji, ki ga ne bo zlahka pozabil. Kratka reka slovi po izredno lepem kanjonu in devetnajstih slapovih, ki se razprostirajo na dolžini sedem kilometrov. Krupa se izliva v reko Zrmanjo, na kateri so nekoč snemali nadvse uspešen film Vinetou, danes pa lahko na reki doživite pravo adrenalinsko rafting izkušnjo. Krupa ni tako znana reka, kar je za ohranjanje narave prednost in slabost, da zelo malo ljudi vidi čudovito, že skoraj idilično pokrajino. Tomaž Gorec je kanjon obiskal šestkrat in pravi, da se sem zagotovo še vrne, saj je edini kraj v naravi kjer lahko najde mir in sprostitev.

Tomaž svojo pot v kanjon začne pri stari hiši, ki se nahaja na geografskih koordinatah 44.193730 in 15.844029. Tam domuje starejši par, srbskega rodu. Imata skromno bivališče, več kot 50 koz in uživata v jeseni življenja. Do dna kanjona nas vodi dobra ura umirjene hoje. Kaj več si zaradi kamnitega in neutrjenega terena težko privoščimo. Na vznožju kanjona nas pričaka 12 kamnitih obokov, ki vodijo čez reko. Pravijo mu Kudin most, ki je plod legende o fantu in dekletu, ki se želita poročiti, vendar ju do srečne ljubezni loči mrzla reka. Fant se ni dal motiti in je zgradil most, ki je star že več kot 100 let, pripoveduje Gorec. Ko prečka most, si rad v tolmunu pred njim privošči osvežujoč skok v hladno reko. S snemalno napravo je že večkrat posnel fotografije za katere bi na prvo žogo dejali, da so računalniško obdelane, a daleč od tega.

Pustolovec kot je Tomaž rad išče nove poti, zato nas ne preseneča, da je za vrnitev iz kanjona izbral drugo pot. Ta je veliko zahtevnejša kot tista, po kateri se je spustil v kanjon, saj se na njej nahaja 20-metrski del, ki ga je potrebno preplezati po klinih in jeklenici. Začetek poti je potekal gladko, nato pa sta s prijateljem Aleksom, prav tako pustolovcem in fotografom, zabredla v težave. Desni breg reke je bil popolnoma zaraščen, na sebi sta imela kup fotografske opreme, ki je nista smela zmočiti, poleg vsega pa sta do pasu globoko bredla skozi živo blato. Tema jima je že dihala za ovratnik in odločila sta se, da se, kar se da hitro odpravita proti avtomobilu. Na poti nazaj sta videla veliko lepot, ki jih ponuja kanjon reke Krupe in eden izmed njih je prečudovit slap, v katerega je Tomaž tudi zaplaval in ga posnel s kamero. Pot sta nadaljevala proti steni, ki sta jo morala preplezati. Z vso snemalno opremo na plečih, sta bila kot pajka priklenjena na kamnito steno. Lahko bi izbrala drugo, daljšo pot, a se je za Tomaža in njegovega prijatelja to adrenalinsko doživetje zdelo zanimivejše. Do izhodiščne točke sta prispela dve uri pred polnočjo, kjer sta gospodovo povabilo na kavo prijazno zavrnila, saj ju je čakala še nočna vožnja proti Sloveniji. Tomaž Gorec pravi, da se ponovnega obiska kanjona reke Krupe veseli tako kot se je nekoč veselil petkovih zabav v diskoteki.

V kolikor vam je prispevek všeč in si želite prebrati obsežnejši članek o popotniku Tomažu ter njegovem raziskovanju reke Krupe, si ga lahko pogledate na tej povezavi (klik!). Spodaj pa si poglejte še njegov video, ki je nastal ob obisku kanjona reke Krupe:

Oznake: , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]