Kako krimska kriza ogroža Černobil

10. Apr 2014 13:20

cernobilKo se je zgodila najhujša nesreča v zgodovini jedrske energije, eksplozija jedrskega reaktorja v ukrajinskem Černobilu, so širjenje radioaktivnosti najprej preprečevali tako, da so mesto nesreče polivali z betonom. Nad ruševinami so nato mrzlično gradili železobetonski sarkofag, ki pa ga je po 38 letih že načel zob časa. V strahu, da bi se porušil in v zrak ponovno spustil smrtonosno vsebino, so se Ukrajinci pred leti odločili za trajnejšo sanacijo objekta.

Pred štirimi leti se je s posojilom Evropske banke začela gradnja novega zadrževalnika, ki naj bi ga poveznili čez sarkofag in s tem učinkovito preprečili radioaktivne izpuste v okolje. A gradnja te jeklene konstrukcije je zdaj pod vprašajem, saj so dela zdaj zastala zaradi nerešljivih težav – pomanjkanja denarja.

Del sredstev za sanacijo naj bi namreč zagotovila Ukrajinska vlada, ki pa je zaradi krimske krize v hudih finančnih težavah. Zaključek sanacije, ki je bil prvotno napovedan za prihodnje leto, se tako odmika nekam v nezanesljivo prihodnost. Piše Lorax.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]