Kronova bolezen »Mrzlično iskanje straniščne školjke je postala vsakodnevna rutina.«

29. Sep 2017 20:35

Kronova bolezen je bolezen sodobnega časa, kar dokazuje tudi do 20 % porast obolelih v zadnjih 50-ih letih. V Sloveniji je bolezen prizadela že med 3.000 in 5.000 bolnikov (večinoma mladih med 20 in 30 leti), vendar število še vedno raste. Pomoč in podporo pri soočanju z boleznijo je bilo ustanovljeno prostovoljno društvo za KVČB, ki združuje člane oz. bolnike z eno izmed omenjenih bolezni.

Obsežnejši članek o Kronovi bolezni je dostopen na spletni strani www.firbec.si.

Kronova bolezen lahko prizadene celoten prebavni trakt od ust do zadnjika. Vzrok ni znan in ga je glede na različne oblike, potek bolezni ter obdobje obolelosti težko določiti. Še največ dokazov govori v prid genski motnji posameznika. Obolevajo vse mlajši, kar je posledica bolj stresnega življenja, hitrejšega ritma življenja in predelane prehrane. Slednji pripisujejo največ negativnih vplivov na telo. Najverjetnejši simptomi, ki se pojavljajo pri kronovi bolezni so vodeno blato in večkratno odvajanje blata (tudi do 20x dnevno), izguba apetita, slabokrvnost ipd. Da ste postali bolnik s kronovo boleznijo v nekaterih primerih niti ne boste vedeli, saj ni nujno, da se pokažejo tipični simptomi. Zagotovo bo pri večini ljudi prisotna zbadajoča bolečina v črevesju, ki jo boste prepoznali po tem, da je nekaj posebnega. Posebnega mislimo v smislu, da je do sedaj če niste občutili. Bolečina ni podobna ne krčem in ne trganju ampak stiskajoči bolečini z občutkom, kot da bi vas nekdo z nožem zabodel v predel trebuha. Bolečina je intenzivna in navadno traja nekaj sekund do ene minute v ponavljajočih se intervalih. Intenzivnost bolečine je odvisna tudi od bolečinskega praga vsakega posameznika, zato se bo nekaterim blažja bolečina zdela nekaj povsem sprejemljivega in bodo le-to povezovali z zaužito ter težje prebavljivo hrano. Vsekakor je pametno ob tem poiskati zdravnika in se posvetovati o nadaljnjih ukrepih, saj je čakanje lahko nevarno. Zanimivo je, da se nekaterim pojavljajo dokaj netipični simptomi (podobni kot pri gripi), ki se kasneje izkažejo za povzročitelje poslabšanja imunskega sistema in s tem posledično aktivirajo bolezen.

Kronova bolezen spada v skupino avtoimunih bolezni in prav tako tudi ulcerozni kolitis, ki jima pod skupnim imenom pravimo kronična vnetna črevesna bolezen (KVCB). V principu gre za podobni bolezni, le da je proces poteka bolezni in zdravljenja različen. Kronova bolezen je dolgotrajno vnetje črevesja, ki se ponavlja v različnih časovnih intervalih. Prizadetost prebavil je dokaj obsežna in se razprostira praktično skozi celotni prebavni trakt. Posebnost je ta, da so lahko že manjše razjede na različnih prebavnih ceveh že dovolj za začetek bolezni. Bolezen je težko zdraviti, saj vnetje prizadene vse sloje črevesne stene in se lahko ob morebitnem preluknjanju le-teh bolezen razširi na druge notranje organe. Vnetni proces se lahko pretvori v pravo nočno moro, če ga ne zdravimo ustrezno. Kronova bolezen se lahko aktivira kadarkoli in največkrat takrat, ko to najmanj pričakujemo. Pomembna dejavnika sta stres in psihosocialni faktorji, ki so vsakodnevno prisotni in se jih velikokrat niti ne zavedamo. Značilnost ulceroznega kolitisa je ta, da je prizadeto samo debelo črevo, z začetkom vnetja v zadnjični mišici, od koder se vnetje širi navzgor. Diagnosticiranje bolezni se opravlja s posebno preiskavo črevesja imenovano kolonoskopija. Obstajajo pa še druge preiskave, ki pa so v večini primerov nezadostne za dokončno postavitev diagnoze (laboratorijske preiskave, kjer se ugotavlja povišanje vnetnega parametra, ultrazvok in rentgenska preiskava, kjer se oceni zunanja prizadetost črevesja.

Več o Kronovi bolezni si preberite tukaj (klik!).

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]