Na Ptuju prvi pri nas praznovali Božič? Krščanstvo prinesli migranti iz Male Azije ali Sirije.

3. Nov 2017 21:35

Slovenija je že stoletja krščanska država. Krščanska vera naj bi v Slovenijo prišla okoli leta 180 in sicer na Ptuj, ki zato tudi velja za prvo slovensko mesto pri nastopu krščanstva na naših tleh. In po čem bi to lahko sklepali?

Pater Branko Cestnik tokrat na svojem blogu razkriva nekaj zanimivosti, ki pa sicer še niso popolnoma in dokončno dokazane.

Torej prva zanimivost, ki obrazloži uvodno trditev: Če je Viktorin bil škof, je bila Petoviona, ki je v tretjem stoletju lahko štela preko 30.000 prebivalcev, škofija. Če je bila škofija, je v drugi polovici tretjega stoletja morala šteti od 1000 do 2000 vernikov, imeti neko svojo cerkveno hišo (domus ecclesiae), krstilnico, cerkveno organizacijo, dobrodelno dejavnost, knjižnico ter nek katehetsko izobraževalni sistem.

Predvsem pa to pomeni, da je krščanska skupnost na Ptuju morala biti zelo stara, verjetno zasnovana že ob koncu drugega stoletja, malo kasneje od skupnosti v Ogleju. Najverjetnejši vzrok za nastanek ptujske skupnosti je bilo priseljevanje z vzhoda, ki se je zgodilo po koncu markomanskih vojn in antoninske kuge (okrog l. 180). Možno je, da so krščanstvo na Ptuj prinesli migranti iz Male Azije ali Sirije.

Več zanimivosti najdete v nadaljevanju bloga.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]