Preraščati predstave o Bogu: So pojavi, ki še vedno vzbujajo »religiozni strah«

28. Sep 2016 20:12

Pred mesecem dni so mediji poročali o nenavadnem dogodku v Norveškem narodnem parku. Strela je ubila 323 severnih jelenov. Zadeva je toliko bolj nenavadna, saj strokovnjaki domnevajo, da je bil dovolj en sam udar, da se je sprostila ogromna ubijalska sila. Narava je pokazala svojo dih jemajočo moč. So pojavi, ki še vedno vzbujajo »religiozni strah«.

Dolgo je veljalo, da je strela nekaj nadnaravnega, nekaj, s čimer upravlja Bog sam. Ko smo kristjani v novem veku počasi že sprejemali znanstveni pogled na svet, smo se še najdlje »upirali« prav pri streli. »Sonce, dež, gibanje planetov … da, to so naravni pojavi,« smo rekli. »Toda strela. Strela pripada Bogu in Bog sam z njo upravlja.«

Tako uvodoma piše pater Branko Cestnik in nadaljuje o tem, kako pomembno je na razumevanje strele vplivalo delo ameriškega znanstvenika Benjamina Franklina, kako so potekale razprave ali se s strelovodi sploh boriti proti streli, češ da se s tem posega v božje delovanje, ter o tem, kako so določene predstave o Bogu lahko ovira na poti do samega Boga.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]