Ravnatelj Merc policiji naznanil izjavo učenca, da doma gojijo zelenjavo in paradižnik v kletnih prostorih

17. Feb 2015 11:03

otroci-sola“Včasih so se učenci bali nas, danes pa se mi njih,”  ravnateljica v večkrat nagrajenem slovenskem celovečercu Razredni sovražnik karikira stanje, za kakršno insajderji pravijo, da velja tudi v slovenskem javnem šolstvu. Izjava namiguje na deformacijo razmerij, v katerih učitelji nimajo več pravih vzgojnih orodij za uveljavjanje svoje avtoritete nasproti vse močnejšemu in agresivnejšemu “ščtenju otrokovih pravic” tudi s pomočjo medijev, odvetnikov in še koga.

Po drugi strani pa so prav otroci “najšibkejša stranka v postopku” in tisti, ki so ponavadi najbolj nemočni in lahko zato tudi najbolj prizadeti.

V kateri scenarij sodi naslednja zgodba, presodite sami.

V spodaj predstavljenem konkretnem primeru se je na tapeti staršev in medijev znašel znani ravnatelj OŠ Prule in kritik obstoječega šolskega sistema Dušan Merc (nazadnje je svoj kritični pogled predstavil v članku Kriza blagostanja za Razglede).

V skladu z zaknodajo se je namreč čutil obvezanega Policiji naznaniti izjavo učenca, ki je med poukom kot zanimivost povedal, da doma gojijo zelenjavo in paradižnik pod lučmi v kletnih prostorih.

Slednje pa se zdi močno sporno učenčevim staršem in mediju Za misli, kjer navajajo, da naj bi bila izjava otroka spremenjena in predana Policiji kot ovadba: “S tem je bila otrokova nedotakljivost, zaupnost med učencem in učiteljem ter učencem in ravnateljem zlorabljena,” so prepričani.

Na Za misli objavljajo posnetek izjave družine, intervjuja z ravnateljem ter zjave kako bi drugače ravnali na drugih treh OŠ po Ljubljani, na CSD in varuhinja človekovih pravic. O tej tematiki pa je pisal tudi avtor bloga Ogrožene vrste.

Oznake: , , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]