Slap Savica je ena najbolj obiskanih znamenitosti v Sloveniji

17. Sep 2018 17:17

Slap Savica velja za enega najlepših slapov, hkrati pa je tudi na tretjem mestu najbolj obiskanih znamenitosti pri nas. Slap Savica se nahaja na območju severozahodne Slovenije, na območju Triglavskega narodnega parka, v neposrednji bližini Bohinja.

Članek je povzet s spletne strani Schengenfest.si.

Potok Savica ima sicer več krakov, Veliko Savico, na kateri je tudi sam slap in Malo Savico, ki se v bližini Koče pri Savici zlijeta v eno in pot nadaljujeta proti Bohinjskemu jezeru. Slap Savica je izvir reke Save Bohinjke (samo do izliva v Bohinjsko jezero se imenuje Savica) v skalni steni Komarče. Nahaja se na 836 metrih nadmorske višine. Voda naj bi se izlivala iz sedmerih Triglavskih jezer, ki se nahajajo nad Bohinjem pod najvišjo goro na slovenskih tleh Triglavom, in sicer najnižnje ležečega jezera Črna. Natančeneje podzemne povezave pa še niso znane.

Slap Savica je poseben tudi v svetovem merilu, saj se vodni tok razdeli na dva dela že v samem podzemlju, v jamskem rovu. Na površje tako pride v dveh pramenih. Nižji pramen na desni strani je visok 25 metrov, višji pramen na levi strani pa 78 metrov. Dva pramena slapa tvorita njegovo značilno obliko črke A. Zanimivo je tudi to, da lahko postane slap visok tudi do 600 metrov, saj se v primeru velike količine dežja zgodi, da kraška okolica jezera ne more požirati vse vode. Ob zelo nizki vodi pa se lahko zgodi, da zgornji pramen vsahne. Zato je slap najlepši ob obilnem deževju ali pa v pomladnem času, ko se topi sneg.

V pisnih virih je slap Savica omenjen že v časih Janeza Vajkarda Valvasorja, ki pripovedujejo o tem, da so ljudje že v tistih časih hodili k slapu. Pesnik France Prešeren naj bi prav pod slapom Savica dobil idejo za največjo slovensko epsko pesnitev Krst pri Savici (1835). Vincenc Dorfmeister pa je l. 1806 upodobil slap Savica na začetnih straneh izdaje Pesmi za pokušino Valentina Vodnika iz leta 1806. Že leta 1807 pa je slap obiskal avstrijski nadvojvoda Janez Habsburški, vnuk cesarice Marije Terezije. Ob tem dogodku je dal Žiga Zois postaviti marmorni spomenik z napisom v latinščini, ki govori o tem, da je najvojvoda Janez pri Savici raziskoval nastanek alpskega apnenca. Marmorni spomenik še danes stoji na razgledni točki v lesenem paviljonu ob slapu.

Do razgledne točke pri slapu Savica lahko dostopamo peš ali s kolesom, vendar se v tem primeru priporoča uporaba gorskih koles. Pot lahko začnemu že spodaj v Bohinju, pri hotelu Zlatorog, v bližini Bohinjskega jezera, od tu nas do slapu vodijo smerokazi. Hoja traja približno eno uro. Lahko pa se tudi z avtom ali avtobusom, ki sicer vozi samo v poletnih mesecih, zapeljemo do Koče pri Savici, kjer nas smerokaz vodi do slapu, najprej čez kamniti most čez Malo Savico, do brunarice, kjer se plača vstopnina oz. prispevek za vzdrževanje poti, potem pa nadaljujemo pot po kamnitih stopnicah do razgledne točke oz. lesenega paviljona pri slapu. Na poti imamo 553 stopnic, ampak pot ni prestrma. Hoja pa traja približno 20 minut.

Vstopnina oz. prispevek za vzdrževanje poti znaša za odrasle 3 evre, za skupine odraslih 2, 70 evra. Za otroke, stare od 7. do 14. leta znaša 1, 50 evra, za skupine otrok 1, 30 evra. Za dijake, študente in upokojence nad 65 let znaša 2, 50 evra, za skupine dijakov, študentov in upokojencev nad 65 let pa 2, 20 evra.* Vstop je prost za imetnike kartice mobilnosti Bohinja. Pozimi je turistična pot zaprta.

Koča pri Savici pa je izhodišče tudi za več planinskih poti. Od tu se lahko odpravimo na Komno, skozi Pekel, je približno tri ure hoje do Doma na Komni. Druga planinska pot pa vodi do Doline sedmerih jezer. Pri Koči prečkamo most čez Savico in sledimo oznakam za Komarčo. Pridemo do Črnega jezera in nadaljujemo pot do Koče pri Dvojnem jezeru, kar traja 4 do 5 ur.

V bližini slapu Savica pa si lahko ogledamo tudi nekaj drugih znamenitosti. Lahko se zapeljemo z ladjico ali kanujem po Bohinjskem jezeru. Odpravimo se lahko na Pokljuko ali Vogel, kjer lahko v zimskem času smučamo, sankamo ali pa se preizkusimo v teku na smučeh, poleti pa se lahko na izlet odpravimo s kolesi v Bike park Vogel. Sprostimo se lahko v vodnem parku Bohinj. Raven adrenalina pa lahko dvignemo v adrenalinskem parku Bohinj ali pa na raftingu na Zgornjem delu Save. Vmes pa lahko poskusimo katero od bohinjskih kulnaričnih posebnosti kot sta bohinjski sir in skuta.

*- cene se lahko spremenijo

Foto: Romana Majhen

Oznake: , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]