Slovenska zdravilišča brez zdravilne vode

12. Dec 2014 12:04

pool01V zdraviliških bazenih naj nebi bilo več zdravilne vode ampak zgolj ogrevana navadna voda. Prvi razlog naj bi bil ta, da v vrtinah ni dovolj termalne vode za množični turizem, drugi razlog pa so predpisi o kvaliteti kopaliških vod, ki niso prilagojeni sestavi termalnih voda.

Avtor bloga Prebliski v zvezi s tem obrazloži, da kopališki red zahteva klorirano vodo zaradi uničevanja bakterij in zagotavljanja varnega kopanja. To dosegajo s kloriranjem in to tako močno, da še nekaj ur po prhanju zaudarjamo po kloru. Omeniti velja, da obstajajo tudi drugi načini zagotavljanja varnega kopanja.

Vode, ki vsebujejo organske snovi, kot so parafini, ostanki nafte, niso primerne za kloriranje, saj se lahko tvorijo organske spojine klora, ki so v nekaterih primerih nevarne in rakotvorne. Zato v znanih toplicah termalno vodo najprej očistijo in jo naredijo primerno kopališkemu redu. V posebne bazenčke dodajajo kupljen parafin, da imitirajo originalno zdravilno vodo.

Razlikalo je tudi v času kopanja. Včasih namreč ni bilo dovoljeno biti v bazenu več kot eno uro, danes pa tega predpisa ni več. Zdravilišča postajajo kopališki turizem.

V nadaljevanju se dotakne še mineralne vode za pitje.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]