Tolminska korita so idealna za obisk v poletnem času

22. Jun 2018 09:22

Vsaka reka v Sloveniji ima svoja korita. Tako ima tudi reka Tolminka svoja korita, ki se nahajajo v Triglavskem narodnem parku in se imenujejo Tolminska korita. Nahajajo se v bližini Tolmina in so najnižja vstopna točka ter najbolj obiskana znamenitost v občini Tolmin. Nadmorska višina Tolminskih korit je 180 metrov nad morjem.

Članek vsebuje fotografije povzete s spletne strani Redbook.si.

Celotna pot poteka ob reki Tolminki in reki Zadlaščici. Za ogled korit poteka lepa krožna pot, ki jo prehodimo v slabih dveh urah. Dolga je približno 4 kilometre in je primerna za vse ljudi, z vami lahko gredo tudi otroci. Najbolj zanimive in priljubljene zanimivosti v Tolminskih koritih so termalni izvir, Dantejeva jama, sotočje Tolminke in Zadlaščice, Medvedova jama ter Hudičev most.

Pri vhodu v Tolminska korita je veliko parkirišče, kjer ne pobirajo parkirnine, vseeno pa boste avto imeli pretežno na soncu.

IZHODIŠČE

Najprej moramo priti v Tolmin, v mestu pa moramo biti pozorni na table. Slediti morate tablam za Zadlaz, Čadrg, nato pa lahko opazite smer za Tolminska korita. Prišli boste do velikega parkirišča, kjer lahko poiščete primerno parkirišče, poleg pa je tudi okrepčevalnica.

Med samim ogledom in potjo ni pitne vode, zato si jo lahko naložimo v nahrbtnik. Dobro se je tudi primerno obuti, tu res niso primerni sandali ali natikači. Pametno si je obuti pohodne čevlje, ker imajo dober oprijem in ti ne more zdrsnit, če je kje bolj mokro. Sama pot poteka po kamenju, na koncu pa gremo po cesti. Za vstop v Tolminska korita je potrebno plačat vstopnino. Za otroke od 6 do 14 let bomo morali odšteti 3 EUR, za odrasle 6 EUR, če pa ste dijaki ali pa študentje pa 4,80 EUR.

OPIS POTI

Od parkirišča se usmerimo do hišice, kjer tudi plačamo vstopnino. Lahko si kupimo kako razglednico ali majhen spominček. Poleg karte dobimo tudi letak o koritih. Od tu se lepo spustimo po poti, ki nas bo pripeljala do reke. Videli bomo mostiček, ki vodi čez reko. Tu se lahko ustavite in si ogledate lepo turkizno barvo reke. Ko pridemo čez most se pot razdeli, ena gre levo, druga pa desno. Mi se najprej usmerimo levo saj nas bo pripeljala do Termalnega izvira. Na tem mestu postane soteska Tolminska korita malo bolj temna, saj nas obdajajo visoke stene. Tu je povprečna temperatura vode med 18,8 in 20,8 stopinj Celzija. Voda namreč pronica v globine, nato pa se segreje zaradi geometrične energije in se nato nazaj dviga na površje. Do samega izvira se ne moremo prebližat, lahko ga samo opazujemo. Iz tega mesta lahko nad nami vidimo Hudičev most, ki ga bomo na koncu videli in tudi prečkali. Ko končamo z ogledom se moramo tudi vrniti nazaj do razpotja. Od tu dalje gremo kar po označeni poti naprej, kjer bomo prišli do sotočja Tolminke in Zadlaščice. Tolminska korita nudijo klopico, kjer se lahko usedete in opazujete sotočje, saj je to edino sotočje v koritih v Sloveniji. Poglejte tudi na drugo stran reke, kjer boste videli gladke navpične ploskve. Sedaj ne bomo več hodili ob reki Tolminki, sprehajali se bomo ob koritih Zadlaščice. Ne hodite s poti, da bi se približali koritom, temu je namreč namenjena pot, da lepo hodimo po njej in opazujemo naravo. Pot je ponekod ograjena, tako da obiskovalci ne smejo plezati čez ograje. Pridemo spet na razpotje, kjer gremo kar na ravnost. Hitro zatem pridemo do Medvedove glave, ki je naravni most oziroma skala, ki se je zagozdila med stene. Ta skala ima dejansko obliko medvedove glave in je poraščena z mahovi. Da jo vidimo razločno, je na lokaciji narejena razgledna točka, malo nižje od naše poti. Tukaj voda Zadlaščice skaklja iz tolmunov ter ustvarja majhne slapove. Imenuje se Skakalce. Ko smo si ogledali Skakalce in jih poslikali, se lahko vrnemo nazaj na našo pot oz. razpotje. Če se na tej točki obrnemo v desno smer, pridemo do ceste. Ta nas bo pripeljala do Dantejeve oziroma Zadlaške jame. Če smo radovedni, lahko pogledamo v notranjost jame, za njen obisk pa si moramo najet vodiča. Jama je dolga 1140 metrov ter globoka 41 metrov. V jami so tudi dvorane, pravijo da je zelo zahtevna glede turizma. Sami vsekakor vanjo ne vstopajte. Ko se vrnemo nazaj na cesto, pridemo do Hudičevega mostu. Če se iz Hudičevega mostu ozrete navzdol, boste videli, kje ste bili pred kakšno uro. Naprej vas pot popelje skozi kamniti tunel in naprej po cesti, kjer boste opazili začetek poti. Če sledite temu opisu, lahko naredite lepo krožno pot in se ne rabite vračat nazaj po isti poti.

Pri vseh znamenitosti, ki jih boste srečevali po Tolminskih koritih vas bodo spremljale tudi informacijske table, kjer vam je vse lepo razloženo.

Tolminska korita so res nekaj posebnega, saj jih spremlja čudovita narava ob reki, takšna pot pa je primerna za celo družino. Sprehajamo se predvsem po senci, tako da nam v poletnih mesecih ne bo preveč vroče. Ko se boste potikali kaj blizu Tolmina, si kar vzemite nekaj časa in obiščite Tolminska korita.

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]