Velenjsko jezero je krasna ideja za obisk v vseh letnih časih

29. Jun 2018 09:22

Dejstvo je, da v Sloveniji lahko najdemo več kot 320 jezer. Najbolj znani in obiskani sta Bohinjsko in Blejsko jezero. Malo kdo pa se spomni na jezero, ki se nahaja v Velenju in se imenuje Velenjsko jezero. V jezeru se je poleti mogoče kopati, drugače pa si ga lahko ogledamo v vseh letnih časih.

Fotografije s članka so povzete po spletni strani Slovenijanadlani.si.

Velenjsko jezero ima površino 1,4 kvadratna kilometra. Dolgo je 1,4 kilometre in široko 1,3 kilometre. Velenjsko jezero je globoko 54 metrov in s to globino, je bolj globoko kot Blejsko in tudi kot Bohinjsko jezero. V Velenjsko jezero pritečeta dve reki, Lepena in Sopota. Voda v jezeru je zelo čista, v njej pa najdemo veliko vrst rib: smuč, škuča, som, krap, … Velenjsko jezero se nahaja na nadmorski višini 367 metrov.

Velenjsko jezero je nastalo zaradi izkopavanja lignita, ki ga izkopavajo že več kot 30 let.

Šaleška jezera

Velenjsko jezero spada med Šaleška jezera in je med njimi tudi največje in edino primerno za kopanje, saj je voda izredno čista.

Okoli jezer je speljana kolesarska in sprehajalna pot. Ob tej poti so tudi klopce, da se med potjo okoli lahko lepo spočijemo.

Katere dejavnosti nam nudi Velenjsko jezero?

NA Velenjski plaži, ob Velenjskem jezeru nudijo masažo. Masaža za 15 minut nas bo stala 10 EUR, za 30 minut 18 EUR, za 60 minut 33 EUR in za 90 minut 45 EUR. Nudijo pa tudi refleksno masažo stopal, ki nas bo stala 30 EUR in traja 60 minut.

Potem na Velenjski plaži najdemo tudi knjižnico. Knjižnica se nahaja ob plaži imenovana MiaMia. Ta plaža pa tudi poskrbi za piknik za dva ob Velenjskem jezeru. V ponudbi dobimo odejo, košaro z dobrotami in penina. Cena za to je 20 EUR.

Ob Velenjskem jezeru pa najdemo tudi camping Velenje, za vse tiste, ki hočete kampirati in ostati ob Velenjskem jezeru več dni. Kampiranje v sezoni med 1. julijem in 31. Avgustom nas stane 12 EUR za odrasle in pa 6 EUR za otroke od 4. Do 12 leta starosti. Kamping nam ponuja tudi možnost mobilnih hišic. Hišice so navoljo za 2 osebi, 2-4 osebe in pa za 4-6 oseb. Cene se v sezoni gibljejo med 36 EUR in 109 EUR. Kamp je odprt od 1, aprila in do 31. Oktobra. Nahaja pa se tik ob Velenjskem jezeru.v kampu nam nudijo tudi prostor za piknik, igrišče za otroke, animacijo za otroke in pa tudi varstvo za otroke, s tem da otroci ne rabijo biti v kampu. V kampu si lahko izposodite tudi kolo in greste s kolesom okrog vse Šaleških jezer.

Vsem obiskovalcem Velenjskega jezera oziroma Velenjske plaže pa je na voljo brezplačna uporaba vodnega parka. Vodni park deluje le v poletnem času. Park vsebuje napihljiva igrala. Mislim da bo ta park zelo interesanten za otroke. Ves čas je na voljo tudi reševalec iz vode, med delovanjem tega parka.

ZOO Station Velenje pa vam omogoča,da si sposodite Windsurf in SUP opremo. Nahaja se pod kampom.

Potem nam ponujajo, da gremo s pletno po Velenjskem jezeru. Vožnja traja približno 30 minut. Cena za odrasle je 4 EUR in pa za otroke do 18. Leta 1 EUR.

Ker pa je poleti tudi vroče našim kužkom, se tudi oni lahko gredo z nami osvežit v Velenjsko jezero. Ima pasjo plažo in se nahaja nekaj minut vstran od Velenjske plaže, bolj natančno na Rudniški cesti 17. Pasja plaža meri v dolžino 100 metrov.

Na Velenjski plaži nam ponujajo tudi burger Kapija.

Ob jezeru najdemo tudi Tenis center Jezero, za vse tiste, ki obožujete tenis.

Na Velenjski plaži pa najdete tudi Solarno drevo. To je drevo opremljeno z vtičnicami za polnjenje naših telefonov in tablic.

Dostop do jezera

Avtocesto v smeri Ljubljana/Celje zapustite na izvozu Žalec, nato se držite ceste proti Velenju. V obeh krožnih križiščih nadaljujete naravnost, nato pa na naslenjem križišču nadaljujete v desno na Cesto Talcev. Nato se peljemo mimo supermarketa Tuš in v križišču zavijemo levo. V krožnem, ki sledi gremo na drugi izvoz. Nadaljujemo naravnost po cesti do naslednjega krožnega, kje izberemo prvi izvoz. Takoj na prvem križišču gremo levo. Iz Velenja nas oznake tudi vodijo do jezera. Pri jezeru lahko parkiramo pri Restavraciji Jezero ali pri Beli dvorani. Parkirišča so zastojn in asfaltirane. Dreves, ki nam bi ponujale senco ni.

Okolica, prenočišča in ponudba hrane

Ob jezeru lahko gremo v Muzej premogovništva. V bližini jezera se vsako leto dogaja tudi zelo znan Pikin festival. Potem si lahko v Velenju pogledamo Hišo mineralov, Velenjski grad, v bližini je tudi Grad Ekenštajn in nasplošno mesto Velenje, v katerem je tudi lep park. Mesto Velenje nam nudi tudi veliko možnosti za prenočišča, če nam kampiranje ob jezeru ne ugaja. Najemo in spijemo pa lahko nekaj kar v bližini jezera. Restavracija JEZERO nam nudi,da se tam najemo. Kot sem rekla lahko tu tudi pustimo avto, da se gremo kopat v Velenjsko jezero. Tudi ob plaži je Bar Plaža, kjer nam ponujajo osvežilne pijače in pa sladoled.

Kot boste lahko videli, je tudi Velenjsko jezero lepo in v njem lahko kopamo. Da se ne kopamo samo v morju ali pa v Bohinjskem oziroma Blejskem jezeru, se enostavno zapeljimo v Velenje in se raje osvežimo v njihovem kopališču. Tudi poleti ni neke pretirane gneče, s sabo pa seveda ne pozabite vzeti tudi kužkov, če jih imate, da se tudi oni malo ohladijo in zaplavajo. Če želite, lahko dopust na morju zamenjate za dopust ob Velenjskem jezeru in uživate v manjši gneč. Velenjsko jezero bo všeč tudi našim otrokom, še posebaj jim bo všeč vodni park, v katerem je tudi reševalec iz vode, tako da je za varnost poskrbljeno. Obisk vam toplo priporočamo.

Foto: Ana Poznič

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]