Čigav sploh je internet?

6. Avg 2013 14:46

V zadnjih tednih so javnost pretresle novice o krajah podatkov, prisluškovanjih ter delu ameriških tajnih služb. Radovednost je premagala tudi Don Marka M, ki se je odločil raziskati, čigav sploh je internet.

Letos namreč praznujemo 20. obletnico, ko je švicarski znanstveni institut CERN svoj projekt  WWW (World Wide Web) podelila v brezplačno rabo celemu svetu in s tem odprla vrata internetu, kot ga poznamo danes. Še danes se pogosto zmotno uporablja oznako World Wide Web  kot sinonim za internet. V resnici www predstavlja zgolj eno od storitev interneta, s pomočjo katere se izvajajo izmenjave podatkov  preko svetovne računalniške mreže.

World Wide Web (WWW) je leta 1989 izumil britanski znanstvenik Timothy Berners-Lee, ki ga  je v izvirniku namenil avtomatičnemu zbiranju in deljenju podatkov med znanstveniki in univerzami po svetu.

Internetu pravimo internet šele od leta 1998, ko je bila v San Franciscu ustanovljena neprofitna organizacija ICANN, ki je od ameriške vlade pogodbeno upravljalsko prevzela vse zadeve povezane z IP-ji, domenami in serverji. Tako pa so nastali prvi lastniki interneta …

 

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]