Do konca leta zakonsko urejena uporaba lovilcev IMSI številk

19. Nov 2016 18:25

Lovilec IMSI je naprava, ki simulira bazno postajo v omrežju GSM. Te antene oziroma bazne postaje sestavljajo mobilna omrežja GSM in so razporejene po celotni Sloveniji. Mobilni telefon pa se glede na svojo lokacijo poveže s tisto bazno postajo, ki mu je najbližje in zato oddaja najmočnejši signal. S spreminjanjem lokacije telefon tako preskakuje z ene bazne postaje na drugo glede na jakost signala postaj.

Lovilec IMSI simulira bazno postajo na način, da se aparati GSM povežejo z lovilcem namesto z resnično bazno postajo. Policija številko GSM pridobi tako, da z lovilcem IMSI sledijo osumljencu in s tem ugotovijo, kateri mobilni telefon ostaja vseskozi povezan z lovilcem.

Policija naj bi ga uporabljala predvsem za iskanje pogrešanih oseb, bolj znan pa je lovilec IMSI številk postal v zloglsanem primeru Balkanski bojevnik, kjer so bili zaradi neurejene zakonodaje ovrženi vsi dokazi, ki so bili pridobljeni z lovilcem in so bili najbolj obremenjujoči za obtožene. O lovilcih IMSI številk in zakonodaji piše Matej Kovačič.

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]