Kako deluje placebo

6. Mar 2017 10:22

Po operaciji ali poškodbi se vsi počutimo bistveno bolje in občutimo manj bolečine, če vzamemo sredstvo proti bolečinam. Pomembno vlogo pri protibolečinski terapiji pa ima tudi pričakovanje, da nam bo zdravilo pomagalo. Pogosto se namreč počutimo bolje, čeprav aktivne učinkovine v protibolečinski injekciji ali tableti sploh ni. Temu nenavadnemu pojavu, ko na pacienta ne deluje učinkovina oziroma zdravilo, ampak pričakovanje, da mu bo sredstvo pomagalo, pravimo učinek placeba.

Da bi proučili, kako delujejo naši notranji mehanizmi odzivanja na bolečino, so raziskovalci leta 1978 na pacientih po zobozdravstvenem posegu izvedli zanimiv eksperiment. Vendar zdravnikov pri tej študiji ni zanimalo, kako spodbuditi učinek placeba, ampak nasprotno, kako ga izničiti.

Nekaterim pacientom so po zobozdravstvenem posegu za lajšanje bolečine dali prave protibolečinske tablete, drugim pa placebo, pri čemer nihče ni vedel, kaj je dejansko dobil. Po nekaj urah so vsem razdelili še dodatne tablete, med katerimi so nekatere vsebovale sredstvo, ki preprečuje izločanje v telesu nastajajočih kemikalij, ki naravno blažijo bolečino in jim pravimo endorfini.

Zanimive podrobnosti o placebu, ki je dolga desetletja veljal za čudno psihološko reakcijo, ki so ji podleženi lahkoverneži in ki povzroča le težave, saj otežuje preverjanje učinkovitosti zdravil – takšna interpretacija se v znanstvenih krogih vse bolj opušča – najdete na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]