Kako je nastala najboljša slika na svetu?

29. Apr 2019 07:07

Plod mednarodnega sodelovanja raziskovalne skupine Everent Horizon Telescope, v kateri je sodelovalo več kot 200 različnih znanstvenikov in znanstvenic s celotnega sveta, je prva neposredna fotografija območja okrog črne luknjo. Gre za supermasivno črno luknjo z maso 6,5 milijard Sončevih mas v središču eliptične galaksije M87.

Same črne luknje ni mogoče videti, ker “ujame” vso svetlobo, ki zaide vanjo. Zato gre za fotografijo snovi iz akrecijskega diska v bližini roba črne luknje oziroma t. i. dogodkovnega horizonta.

Galaksija M87 je od Zemlje oddaljena 55 milijonov svetlobnih let. To pomeni, da je svetloba, ki trenutno prihaja k nam, v resnici zapustila galaksijo pred 55 milijoni leti – v geološkem smislu le “utrip očesa” po izumrtju dinozavrov. Galaksija je tako velika in svetla, da predstavlja lahko tarčo celo za amaterske astronome. Tudi sam sem jo že večkrat opazoval… nadaljevanje razlage, ki vam bo razodela, kako so uspeli narediti znamenito fotografijo črne luknje, na blogu Bojana Ambrožiča

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]