Po ponedeljku ne bo več opravičil

30. Apr 2019 07:16

Ko so dobili njena vabila, so se spet začeli pogovarjati o njeni moči. Pravzaprav so znova ocenjevali, kako se lahko odzovejo. Da bodo morali povabilo sprejeti in se sestanka udeležiti, je bilo razumljivo, saj bi imela morebitna zavrnitev neprijetne posledice.

Ostalo je le vprašanje, kako nastopiti: ali uporabiti diplomatsko preizkušene in umirjene izraze iskanja rešitev ali govoriti glasneje, pač prilagojeno razpoloženjem domačih javnosti. Odgovor se je skrival v posamičnih ocenah, ali ima nemška kanclerka Angela Merkel, ki je skupaj s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom sopodpisnica vabila na pogovor, še dovolj političnega prostora in podpore za urejanje sporov na zahodnem Balkanu. Prav od tega bo odvisen tudi rezultat ponedeljkovega sestanka v Berlinu.

Razumljivo je, da se Merklovi mudi. Ocena, da zaradi novih evropskih volitev in razmeroma kratkega drugega dela njenega mandata, bi bila preuranjena. Prav tako bi bila prehitra oznaka, da želi prevzeti naloge, ki spadajo v delokrog visoke predstavnice EU Federice Mogherini in komisarja Johannesa Hahna…v nadaljevanju piše Borut Šuklje

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]