Kdo so lastniki slovenskih medijev?

24. Jul 2014 10:12

mediji-sloČe smo natančnejši in bolj iskreni, mediji kljub idealom niso svetilnik objektivnosti in resnicoljubnosti za vsako ceno. Je pa ravno cena tista, okrog katere se vrtijo. Ne glede na položaj v političnem spektru ima vsak medij le en cilj: plus na bančnem računu. Ne gre za moraliziranje, ampak za oris realnosti. Mediji imajo vsak svojega lastnika in vsak lastnik ima svojo agendo.

Seveda pa zato lastniške strukture v medijih pogosto pomenijo tudi diktiranje vsebine oz. kot s primerom ponazorijo avtorji bloga Renton, če je lastnik časopisa ameriški Jud, mu ne bo všeč, če bodo njegovi uslužbenci udrihali po Izraelu. Če je lastnik politična stranka, bo medij često uporabljen za blatenje nasprotnikov ali povzdigovanje dotične politične stranke.

Gre torej za koristnoljubno prijateljstvo med novinarji in (ob)lastniki. Mediji dobijo ekskluzivne informacije, ki so “pobegnile”, v zameno pa morajo pisati tisto, kar je ukazal stric s čekom.

V nadaljevanju zapisa pa predstavljajo lastniško strukturo slovenskih medijev, po ogledu katere boste morda ugotovili zakaj takšno ali drugačno poročanje določenih medijev.

Oznake: , , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]