Nenavadne teorije o delovanju čutil

19. Jul 2017 10:22

Irski učenjak William Molyneux je 7. julija 1688 prijatelju zdravniku in filozofu Johnu Locku v pismu zastavil zanimivo vprašanje, ki se ga je prijelo ime Molyneuxov problem. Zanimalo ga je, ali bi od rojstva slepi ljudje, ki se naučijo s pomočjo tipa razlikovati denimo med kocko in kroglo, znali obe telesi prepoznati tudi samo z gledanjem, če bi se jim vid naenkrat povrnil.

Molyneux je v pismu opisal tudi svoje predvidevanje, kaj bi se zgodilo, če bi lahko poskus nekoč tudi dejansko izvedli. Napovedal je, da od rojstva slep človek po povrnitvi vida ne bi znal prepoznati kocke in krogle zgolj s pomočjo gledanja, saj takšne izkušnje do tedaj še ni imel. John Locke je v svoji vplivni knjigi Esej o človeškem razumu (1690) opisal Molyneuxov problem in potrdil, da se tudi sam strinja z mislijo, da razlikovanje samo s pomočjo gledanja takoj po povrnitvi vida najverjetneje ni mogoče.

Nedavno je nevroznanstvenikom uspelo Molyneuxov problem tudi eksperimentalno preveriti. Rezultate predstavljajo na znanstvenem blogu Kvarkadabra.

flos-polsi-2017

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]