Nove cene mobilnega gostovanja v EU

20. Maj 2016 20:26

​Od 30. aprila dalje je mobilno gostovanje v državah članicah Evropske unije postalo bistveno ugodneje, kot je bilo do sedaj. Do junija 2017 bo potekalo prehodno obdobje, med katerim se bodo storitve med gostovanjem v tujih omrežjih obračunavale drugače kot danes.

Mobilne storitve med gostovanjem v državah članicah EU se bodo tako do 14. junija 2017 obračunavale na osnovi domačih cen, katerim bodo domači operaterji lahko dodajali z uredbo omejene pribitke.

V praksi to pomeni, da bo pribitek na ceno minute pogovora v domačem omrežju pri odhodnem klicu med gostovanjem lahko znašal največ 5 centov. Isto velja za prenos megabajta podatkov v primerjavi s ceno v domačem omrežju.

Pribitek na SMS sporočilo, poslano med gostovanjem v EU, bo posledično lahko znašal največ 2 centa v primerjavi z domačimi cenami, pri dohodnih klicih pa bo operater lahko zaračunal največ 1,14 centa dodatka na gostovanje.

K vsem omenjenim cenam je potrebno prišteti še davek na dodano vrednost, ki v Sloveniji znaša 22 %. Domače cene s pribitki za gostovanje pa ne bodo smele presegati najvišjih reguliranih cen za gostovanje.

Vse omenjene cene veljajo do junija 2017, ko bo cenovno razlikovanje med klici v domačem omrežju in med gostovanjem popolnoma odpravljeno. Operaterji za klice v tujih državah EU po tem ne bodo smeli zaračunavati več kot za enake storitve doma.

4720773_orig

Vir: AKOS

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]