Praktični primeri obdavčitve kriptovalut

4. Jul 2018 20:29

Januarsko pojasnilo FURS k davčni obravnavi poslovanja s kriptovalutami je v začetku junija dobilo nadaljevanje. Ker je davčni vidik vsake naložbe zelo pomemben za vlagatelje, so na Kriptovalute.si po Fursu povzeli praktične primere obdavčitve fizičnih oseb pri poslovanju s kriptovalutami.

Prvi primer: Fizična oseba je del svojih prihrankov vložila v nakup virtualnih valut. Z virtualnimi valutami je aktivno dnevno oziroma tedensko trgovala, kar se je odrazilo v 107. trgovalnih dneh in v 1.020 naročilih nakupov in prodaj, ki jih je oseba opravila v obdobju enega leta. Vrednost vseh izvedenih transakcij na trgih virtualnih valut je v tekočih cenah, presegla 1 mio €, povprečna vrednost portfelja [(končna + začetna vrednost)/2] v tem obdobju pa znaša 200.000 €.

Število trgovalnih dni, ki jih je davčni zavezanec v opravil v obdobju enega leta, število realiziranih naročil, ki jih je zavezanec opravil v obdobju enega leta, vrednost realiziranih transakcij tem obdobju, ter povprečna vrednost portfelja virtualnih valut kažejo, da ima ustvarjen dohodek naravo dohodka iz opravljanja dejavnosti. Oseba ga dosega z rednim in trajnim trgovanjem (trajno, aktivno, samostojno in neodvisno delovanje, usmerjeno v pridobivanje dobička oziroma dohodka)v nadaljevanju članka preglejte, če se najdete v kateri od ostalih opisanih situacij.

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]