Koliko knjig je dovolj?

9. Dec 2017 08:05

Bilo je obdobje v mojem življenju, ko sem, skladno s svojimi zmožnostmi, zbiral. Knjige, cd-je, dvd-je, spominke. Ni se nabralo kdo ve kaj, ampak vseeno dovolj, da sem se v nekem trenutku vprašal, zakaj.

Spominki so tako ali tako nabiralci prahu. Njihova osnovna funkcija, da jih vzameš v roke in se ti odprejo spomini na doživetja, je redko izpolnjena. Večinoma le brišeš prah z njih in se jeziš, ker jih je veliko in jih je treba prestavljati. Zdaj zaradi tega raje kupim kaj za pojest.

Filme in glasbo je vedno bilo praktično imeti na dosegu roke, toda splet je na tem področju prinesel pomemben premik. Zdaj ni treba imeti vsega doma, vklopite Netflix in imate toliko izbire, da ne morete vsega, kar bi hoteli, pogledati v nekaj mesecih, potem pa tako pridejo nove stvari. Podobno z glasbo.

Koliko knjig je smotrno imeti doma v lastni knjižnici? Čim več? Res? Že pred leti sem si zadal, da bom omejil število knjig na 100 in da bodo te takšne, ki bi jih vsak trenutek z veseljem vzel v roke. No, še vedno jih je več kot 100 in med njimi jih je nekaj, ki jih moram nadomestiti z drugimi.

Nekateri bi rekli, da je to zelo majhno število. No, so tudi takšni, ki v celotnem stanovanju nimajo več kot 5 knjig in še te so dobili kot darila in ne vedo, kaj bi z njimi. Ampak med drugimi, ki knjige cenijo, se 100 ne zdi tako visoka številka. Še posebej, ker se jih hitro nabere zelo veliko, če se le malo sučete po knjigarnah … več (piše: Sašo Ornik – Jin).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]