Richard Wagner ni bil niti malo čudežni otrok

17. Jul 2017 20:22

V prevodu je izšla najbolj cenjena, po mnenju mnogih poznavalcev literature najboljša in najbolj celovita monografija o slavnem skladatelju Richardu Wagnerju, kot jo je napisal nemški zgodovinar Martin Gregor- Dellin (1926 – 1988).

Recenzijo knjige je napravil Marijan Zlobec.

Knjiga o življenju in delu Richarda Wagnerja nemškega avtorja Martina Gregorja-Dellina je kompozicijsko sestavljena kot nekakšna opera v treh dejanjih s predigro in sklepno glasbo. Tak koncept po kronološkem zaporedju je še najbolj pregleden, saj lahko bralec odpre knjigo tam, kjer ga neka tema trenutno zanima ali pa v imenskem kazalu poišče neko osebo, kot se v knjigi pojavi ali pa preveri, ali je v tekstu sploh ni.

Tako je na primer za nas zanimiva anekdota o prvem osebnem srečanju med petnajstletnim skladateljem iz Slovenj Gradca Hugom Wolfom in Richardom Wagnerjem, ko je mladenič na vsak način želel priti do Wagnerja v njegovem dunajskem hotelu in mu izročiti svoje zgodnje kompozicije. Ali pa kasneje, ko je Wolf obiskal Bayreuth in videl Parsifala. Dellin se tu ne spušča v podrobnosti delovanja Huga Wolfa v Wagnerjevem društvu na Dunaju… nadaljevanje na blogu.

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]