Zakaj ima ljubljanski župan tokrat prav

8. Dec 2016 10:22

Ljubljana je pred dnevi zasvetila v svoji božično-novoletni opravi. Tematika osvetlitve je vesolje, kar nekaterim ponuja tudi določene izzive. Letos se je namreč galaksijam, planetom, zvezdam in meteorjem med lučkami pridružila tudi enačba.

Enačba na prvi pogled zgleda zapletena. Vendar v resnici sploh ni. Enačba preprosto pomeni, da je vsota (znak Σ sigma ) vseh naravnih števil n (torej števil s katerimi štejemo: 1, 2, 3, 4, 5 … … vse do neskončnosti ) enaka vrednosti minus ena dvanajstina. Če je enačbo preprosto razumeti, je na drugi strani veliko težje razumeti rezultat. Če na primer seštejemo prvih sto naravnih števil dobimo vrednost 5050. Če seštejemo prvih tisoč števil dobimo vrednosti dobimo 500500 in če seštejemo prvih milijon števil dobimo 500000500000.

Iz splošne enačbe za seštevek željenega števila naravnih števil je razvidno, da res dobivamo vse višje vrednosti.  Kako je potem mogoče da, če seštejemo prav vsa naravna števila, dobimo tako majhno vrednosti? Se je postavljavec lučk v Ljubljani morda zmotil?

Izziva se je lotil Bojan Ambrožič.

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]