Zakaj je proporcionalni volilni sistem varnejši?

8. Dec 2016 13:23

Predsedniške volitve v ZDA in v Avstriji so nam pokazale nekaj pomembnega. Da vam lahko v večinskem sistemu na oblast pride tudi skrajnež, ki bi drugače ostal ujet mogoče pri kakšnih 30% ali še manj.

Predsedniške volitve niso enako, kot parlamentarne, seveda. Ko volite predsednika, izbirate le enega človeka, ko izbirate zastopnike ljudstva, gre za večje število. Neizogibno je torej, da ko izbirate predsednika, zmaga tisti, ki nabere največ podpore. Lahko imate le en krog in izbirate med dvema, trtmi ali še celo večimi kandidati in potem tisti, ki dobi največ, četudi mogoče samo 20%, zmaga. Lahko imate tudi dvokrožni sistem, ko se v drugi krog uvrstita le dva kandidata in potem zmaga tisti, ki dobi več kot 50%.

Pri volitvah predstavnikov ljudstva v parlament, državni zbor, senat, zastopniški dom, skupščino ali karkoli se že imenuje, imate lahko različne volilne sisteme. Zaradi preprostosti, recimo, da lahko imate večinskega, kjer ljudje po recimo 100 okrožjih, volijo 100 poslancev, ali pa imate proporcionalni volilni sistem, kjer cela država voli, potem pa so poslanci na strankarskih listah po dobljenem odstotku teh list, uvrščeni v parlament.

V prvem primeru, se vam lahko zgodi, da le z 51% dobljenih glasov, dobite kar 100% poslancev. Bolj verjetno pa je, da dobite dve ali tri večje stranke,… več o primerjavi večinskega in proporcionalnega volilnega sistema piše Sašo Ornik Jin.

foto: Državni zbor

Oznake: ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]