Bomo letos prvič v zgodovini samostojne Slovenije leto končali brez primanjkljaja?

3. Sep 2017 21:17

Ob vseh spodbudnih in rekordnih gospodarskih in javnofinančnih podatkih, obstajajo precej resni izgledi, da bomo prvič v zgodovini samostojne Slovenije leto končali tudi brez primanjkljaja v javnih financah države. Tiste, ki imajo malo daljši spomin, ta podatek mogoče preseneča, saj se spomnijo razprav iz časa prve Janševe vlade o proračunskem presežku.

Takrat (leta 2007) smo res izkazovali slabih 100 milijonov evrov presežka konsolidiranih bilanc javnega financiranja, a končni uradni so tudi takrat izkazali primanjkljaj države. Poglejmo torej gibanja po letu 1995 ko smo pričeli z uradnimi in evropsko primerljivimi objavami o neto posojanju (+) ali izposojanju (-) države, kot se tudi uradno imenuje podatek o javnofinančnem primanjkljaju ali presežku.

Zaradi že omenjenih različnih podatkov, najprej nekaj pojasnil. Glede primanjkljaja najbolj običajno spremljamo podatke o gibanju prihodkov in odhodkov državnega proračuna. Ti podatki so na voljo vsak mesec in najbolj točno odražajo razliko med vsemi prejemki in izdatki proračuna države Slovenija. Za redno in poglobljeno spremljanje zdravja javnih financ so mogoče še najbolj uporabni, saj iz njih lahko natančneje razberemo zakaj prihaja do sprememb.

Poleg primanjkljaja oz. presežka državnega proračuna, ministrstvo za finance mesečno izračunava tudi skupno stanje vseh bilanc javnega financiranja. Ta konsolidirana bilanca zajema tudi bilance občin ter bilance pokojninskega in zdravstvenega zavoda, a slednji dve morata biti po zakonu izravnani, tako da se skoraj celotni primanjkljaj izkazuje le v državnem proračunu …več (piše: Bine Kordež)

Oznake:, , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]