Komu kradejo Hofer, Lidl in ostali diskontni trgovci?

21. Jul 2017 07:07

Da so v zadnjih letih med živilskimi trgovci pobudo prevzele diskontne trgovine (Hofer, Lidl, Eurospin) seveda ni nobenega dvoma. Tudi to, da tržni delež odvzemajo domačim, tradicionalnim trgovcem.

Če pa vas mogoče zanima nekaj več podatkov o tem, kaj se dogaja na področju živilske trgovine zadnjih deset let, pa je v nadaljevanju nekaj grafični prikazov.

Seveda ni namen teksta neka poglobljena analiza razmer, še manj razlogov za uspešen prodor novih ponudnikov, temveč samo prikaz nekaj zanimivih podatkov. Kot glavni razlog hitre rasti prodaje Hofra in Lidla so nedvomno ugodne ponudbe, predvsem cenovne, privablja pa tudi zanimiv nabor blaga. To vsekakor postavlja nove izzive dolgoletno prisotnim trgovcem za ohranjanje vsaj nominalnega obsega prodaje.

V panogi “nespecializirana trgovina na drobno pretežno z živili” (statistična opredelitev te panoge) se kot največji že dolgo pojavljajo trije klasični trgovci (Mercator, Spar, Tuš) ter zadnjih deset let še tri diskontne trgovine (Hofer, Lidl, Eurospin). Poleg njih je prisotno še nekaj srednjih, bolj lokalnih trgovcev (Jagros, Ahac, Kea…) in množica malih, a vsi ostali skupaj ne presegajo nekaj odstotkov celotne prodaje tovrstnega blaga.

Zaradi tega lahko računamo tržni delež tudi kar kot delež v skupni prodaji navedenih trgovin in to je prikazano na spodnji sliki …več (piše: Bine Kordež)

flos-polsi-2017

Oznake:, , , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]