Na trhlih nogah

1. Dec 2016 07:07

Tri dni po odločitvi britanskih volivcev za izstop iz EU, so v Avstriji zabeležili presenetljiv rezultat. Skoraj polovica, natančneje 49% naših severnih sosedov je na vprašanje, ali bi morala tudi njihova država zvezo zapustiti, odgovorilo pritrdilno. Uresničevati so se začele najbolj črnoglede napovedi o britanskem izstopu, ki da pomeni konec skupnosti evropskih narodov. Nato pa je sledil preobrat.

Naj je šlo za vojsko na mejah in kvote, ki jih je za emigrante določil Dunaj, ali pa zgolj za post-Brexitovskega mačka Britancev in zgodovinski padec funta, Avstrijci so si nenadoma premislili in 6. julija jih je odhod iz Unije zagovarjala manj kot tretjina. Odločitev Londona, da osovraženi Bruseljski eliti obrne hrbet, je na celini, v nasprotju s pričakovanji, delovala veliko bolj povezovalno, kot so vsi pričakovali.

Nekaj je k obujenemu evropskemu sentimentu navrgla še ostrejša ruska retorika in preleti vojaških letal na mejah Unije, dokončno pa so skupno evropsko idejo prerodile volitve na drugi strani Atlantika.

Ne samo, da je Donald Trump v predvolilni bitki večkrat kritiziral zavezništvo, češ da se nekatere članice Nata izogibajo svojim obveznostim in se preveč zanašajo na ameriško vojaško moč, tudi nasploh je novoizbrani predsednik med Evropejci požel le malo simpatij. In javno mnenje se je pet obrnilo Bruslju v prid …več (piše: Lorax)

Oznake: , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]