Napadi na ruska oporišča v Siriji kažejo na prikrito ameriško vpletenost

15. Jan 2018 07:06

V začetku tega leta je ruski časopis Kommersant razkril, da je 31. decembra prišlo do minometnega napada na rusko oporišče v Hmeimimu. Pri tem bi naj po poročanju Kommersanta bilo uničenih 7 letal in ubitih več vojakov. Rusko obrambno ministrstvo je napad potrdilo, prav tako smrt dveh vojakov, zavrnilo pa navedbe o večji škodi.

Toda, škoda je vsekakor bila storjena, saj se je napadalcem uspelo pretihotapiti dovolj blizu oporišča, da so lahko izvedli napad, ker pa je šlo za minometni napad, ruska protiletalska obramba ni bila sposobna zavarovati oporišča.

Bolj se je izkazala pri napadu na oporišči v Hmeimimu in Tartusu, ki je sledil 6. januarja z brezpilotnimi letali. Brezpilotnike so ali sestrelili, ali prisilili k pristanku, kjer so potem neuničeni prišli prav pri analizi. Medtem ko sama konstrukcija ni bila nič posebnega, je bilo v njih vgrajene nekaj zelo zahtevne tehnologije, kar kaže na bolj sposobne naročnike napada.

Lahko verjamemo, da so napadalci sirski uporniki in teroristi. Posebej Islamska država se je izkazala sposobno uporabljati brezpilotna letala v svojih operacijah; v vojni so si nabrali kar precej znanja … več (piše: Sašo Ornik – Jin). 

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]