Novi prispevki k stari stereotipizaciji Balkancev

14. Jan 2018 13:23

Časopis Dnevnik je objavil intervju s Slavkom Bobovnikom, ki pa ni minil brez stereotipov. Stkali so se na metanivoju, češ, da naj bi Slovenci bili mentalitetno Balkanci. 

Glede stila življenja Slovenci sanjamo naše severne sosede: hiša, okoli nje skrbno pokošena zelenica, pred njo pa spodoben terenc, vse to pa obdaja čim višja ograja. In kaj, če je v sosednji, lepo urejeni hiši “fricelj”? Glavno je da ni hrupa in da nam ne rase plevel čez ograjo. Po stilu dela, kot da so nam vzor bivši sodržavljani z Balkana. Čim manj za čim več denarja. Z besedami, ne z dejanji ali izdelki poskušamo dokazati, da smo najboljši in zato najdražji. Za naše napake so vedno krivi drugi.

Boris Vezjak vse skupaj ocenjuje kot nove prispevke k stari stereotipizaciji Balkana, to pot vsaj utolažljivo na način, da v izpeljavi letijo na Slovence. Ob tem pa se je ohranjala tudi Bobovnikova zadrega. Ker je s stereotipi na koncu obremenil »domačega človeka«, zaradi tega ni izzvenel nič manj ksenofobno, klišejsko in predsodkovno.

 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]