Nove liste, novi kandidati: upor proti obstoječim občinskim strukturam

17. Okt 2018 08:43

Letošnje lokalne volitve bi znale biti zanimive. Nove liste, ki nastajajo, in novi kandidati za župane, ki hitijo vlagati kandidature, so odraz upora proti obstoječim občinskim strukturam, proti delovanju sedanjih občinskih svetov, proti vodenju občin, proti veljavnim prioritetam, proti načinom komunikacije in informiranja občanov.

Vsaka nova lista je dvignjena pest občanov, vsak nov kandidat kazalec, ki v njihovem imenu žuga aktualnemu županu.

V Mariboru napovedujejo kar 15 kandidatov. Županu Fištravcu se stolček resno maje. Nekdanjemu županu Kanglerju pa se smeji. Mariborčani so mu očitno odpustili radarje. Ker mu gre pred sodniki dobro, mu je ljudstvo spet vse bolj naklonjeno.

Svinjarije z lutko kandidatke za županjo Lidijo Divjak Mirnik sploh nočem omenjati, saj je dejanje gnilo in smrdljivo. Gneča za županski stolček bo v Mariboru največja. Sporočilo je jasno. V Mariboru se stvari razvijajo drugače, kot si želijo občani. Mesto očitno potrebuje novo vodstvo.

Tudi v Ljubljani, kjer nas je večina verjela, da županu Jankoviću niti nima smisla konkurirati, so ta hip znani že trije kandidati: dr. Anže Logar, ki ga v boj pošilja SDS, Smiljan Mekicar kot kandidat Dobre države in Dragan Matić, ki ga je predlagala SMC.

Če je v Mariboru menjava župana skoraj dejstvo, je v Ljubljani dejstvo, da zamenjave ne bo. Tehtnica med dobrim in slabim delom županovanja Zorana Jankovića, med njegovimi dosežki in sodnimi procesi, med njegovimi profesionalnimi partnerji in prijateljskimi povezavami, ki so vpeti v delo za občino, je uravnotežena — v njegovo korist.

Tudi v Kopru zaenkrat nič novega, četudi se lista protikandidatov Popoviču hitro daljša. Ta hip jih je že šest. Pri toliko kandidatih drugi krog ne bo presenečenje — toda aktualnega župana to preveč ne moti. Kot nekdanji dirkač je v pomembni prednosti … več (piše: Kamien komunikacije). 

Oznake:, , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]