Od Sredozemskega morja do Kitajske, Američane vedno bolj izrinjajo

6. Jan 2018 09:09

Protesti v Iranu so pri koncu. V resnici, kljub propagandi predvsem na družabnih omrežjih, niso bili pretirano veliki. To lahko zdaj že rečemo. Kljub temu so Američani, skupaj z zavezniki Saudijci in Izraelci, izkoristili priložnost za pritisk na islamsko republiko. Američani se že pogovarjajo o sankcijah, marsikateri vojni hujskač pa želi, da bi začeli oboroževati opozicijo.

Toda, razmere v regiji so takšne, da je zelo malo možnosti za prevrat v Iranu ali za podporo oboroženemu odporu. Američani imajo vedno bolj zvezane roke. Večina iranskih sosedov namreč nima nobenega interesa, da bi državo doletela nestabilnost, nekateri pa so sami v vedno bolj zaostrenih odnosih z Washingtonom.

Poglejmo Pakistan, ki je že dolgo bolj zaveznik Kitajske, kot ZDA. Po terorističnih napadih enajstega septembra, so Pakistanci podprli Američane v njihovem pohodu nad Afganistan. Tudi sami so sodelovali v vojni proti terorizmu in pri tem utrpeli kar nekaj izgub. Vedeti moramo, da so ravno Pakistanci podpirali vzpon Talibanov in da so ves čas svojega glavnega nasprotnika videli v Indiji, ne v skrajnih skupinah v Afganistanu in tudi doma …več (piše: Sašo Ornik – Jin)

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]