Tromblon pričakuje Plenkovićev bum-bum

6. Jan 2018 08:08

Federica Mogherini, zunanja ministrica držav EU, verjetno nikoli ni ne srečala in še manj spoznala upokojenega polkovnika hrvaške vojske Petra Janjića. Zelo verjetno tudi nikoli ni prebrala njegove knjige spominov Žejni krvi, lačni izdaje, o obrambi in padcu ter kasnejši golgoti mesta Vukovar.
Knjiga polkovnika Petra Janjića je ob vseh opisih trpljenja in smrti odprla tudi nikoli povsem odgovorjeno skrivnost, ki je danes prav tako aktualna, kot je bila v devetdesetih letih. Zakaj hrvaška oblast ni pomagala Vukovarju in je pustila mesto pasti?

Brez odgovora na to vprašanje ne moremo razumeti kasnejših vojn v Bosni in Hercegovini ter dogovorov srbskega in hrvaškega predsednika, Miloševića in Tuđmana o dokončni rešitvi jugoslovanskega vprašanja.

Polkovnik Janjić, z vojnim imenom Tromblon, je pred dvema dnevoma, v sredo zvečer, ponovno pisal. Tokrat ne novih spominov, temveč pismo, svojevrsten političen pamflet, ki ga je namenil predsedniku hrvaške vlade, Andreju Plenkoviću. Predsedniku je dal 72 ur za odgovor. Pa si polkovnik ne želi in ne pričakuje Plenkovićevega pisma, temveč Plenkovićevo akcijo in vojaški odgovor sosednji državi. Plenkovićev bum-bum … nekaj novih aspektov v povezavi z nedavnim pismom upokojenega hrvaškega polkovnika v nadaljevanju razkriva Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana.

foto: Večernji list

Oznake:, , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]