Vladno cincanje in izgubljanje kredibilnosti

23. Jul 2017 20:35

Že leto ali dve prej se je vedelo, da za NLB v javni ponudbi ne bomo dobili veliko več kot milijarde evrov. A vlada se je, navkljub vsem dobro plačanim svetovalcem, šele sedaj začela dogovarjati o odlogu prodaje banke. V tem primeru bi izpadli veliko bolj kredibilni. Kaj bo z Abanko?

Iz skopih informacij glede prodaje NLB ter razumljivo še bolj previdnih izjavah finančne ministrice se da izluščiti, da smo na Evropski komisiji zaprosili za podaljšanje roka za tri leta (torej 2020) z istočasno ukinitvijo omejitev pri poslovanju NLB. Kot vemo, smo v letu 2013 z 1,55 milijarde evrov dokapitalizirali Novo Ljubljansko banko, kar se je štelo kot državna pomoč. Zato smo se takrat obvezali, da bomo banko prodali do konca leta 2017, njeno poslovanje pa bo omejeno. Postopek prodaje se je pričel lani pomladi, pred dobrim mesecem dni pa se je vlada odločila, da zaradi prenizko ponujene kupnine, postopek prodaje ustavi. Glede na dosedanja dogajanja ter razmere na finančnih trgih bo s precejšnjo gotovostjo neuspešen tudi drugi poskus, zaradi česar bi si že danes morali zastaviti drugačne cilje.

Po objavljenih informacijah moramo biti zadovoljni že z odlogom za dve leti, saj Evropska komisija tovrstne roke običajno ne podaljšuje za dlje kot 12 mesecev. Takšna sporočila že nakazujejo rezultat dogovarjanja ter nekakšno pripravljenost naše strani, da bomo morali banko prodati nekje najkasneje do konca leta 2019. To seveda pomeni, da bomo morali že “jutri” (v začetku naslednjega leta) začeti s pripravami za prodajni proces, ki praviloma traja vsaj leto in pol. Ali bo situacija čez pol leta ali leto kaj pomembno drugačna kot danes? Skoraj zagotovo ne in dileme bodo v letu 2019 podobne kot so bile junija letos, ko prodajo neodgovorno ustavili teden dni pred predvideno javno prodajo delnic.

Neodgovorna ustavitev prodajnega procesa je bila namreč v tem, da se je najmanj leto ali dve pred tem že vedelo, da za banko v javni ponudbi ne bomo dobili veliko več kot milijardo evrov …več (piše: Bine Kordež)

Oznake: , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]