1. maj – praznik dela kot requiem za delavce

1. Maj 2014 08:39

300px-Madrid_may_day3751. maj je mednarodni praznik dela, ki je izvorno spomin na krvave demonstracije v ameriškem Chicagu v teh dneh leta 1886, znane pod imenom Haymarketski izgred, pa tudi največje praznovanje socialnih in gospodarskih dosežkov mednarodnega delavskega gibanja. Ob prazniku dela pa je vreden razmislek o tem, kaj so novi časi sploh prinesli sodobnemu delavcu.

Don Marko M se s cmokom v grlu spominja lanskega 1. maja, ko so bile razmere za delavce bistveno bolj drugačne kakor danes. Zdaj smo prišli tako daleč, da se več kot 50 % delavcev preživlja z minimalno plačo na robu revščine. S prejeto plačo ne morejo poravnati niti osnovnih življenjskih stroškov – če plačo sploh dobijo.

Bloger izpostavi, da smo vodilnim naše države dovolili, da so to državo pripeljali v absurdno situacijo, ko človek sicer dela, a nima nič od tega. Nič od plače, nič od družine, nič od življenja. Tako se je bloger ob prazniku dela lotil primerjave delavskega razreda iz časov jugoslovanskega socializma.

(Foto: Wikipedija)

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]