Razkriti svet in Delov boljši jutri

16. Jan 2019 09:28

»Delo, vse najboljše za 60 let!« S tem naslovom so pri Slovenskih novicah prijateljsko pozdravili svojo sestrsko Delo. Časopis, ki letos maja praznuje 60 let svojega izhajanja.

Odkar ga je kupil Stojan Petrič, seveda jih je počastil z uvodnim govorom, sami pa so se mu oddolžili z objavo njegovih fotografij, Delo že dolgo ni več to, kar bi moralo biti ali tudi je bilo: osrednji slovenski dnevnik.

Naklada pada, uredniške odločitve so včasih nenavadne, kadrovske tudi, sledila so številna odpuščanja novinarjev in drugih sodelavcev, velikih novinarskih zgodb ni. Vse to sem komentiral v nizu zapisov, katerih krajši izbor objavljam spodaj.

Vodilni se sicer nenehno trudijo z nekakšno damage control, nadziranjem povzročene škode v javnosti, ki občasno sliši za resnico. In imajo vedno znova nesrečno roko pri svojem reklamiranju, o čemer več v 1,2 milijona Delovih bralcev: v čem je manipulacija: kakor da artikla, v katerega ne verjameš niti sam, ne moreš dovolj prepričljivo in dostojanstveno zagovarjati.

No, tudi zadnja reklama je en velik fail. Od patetičnega, sicer benignega celostranskega oglasa »Pomagajte pri soustvarjanju boljšega jutri in podprite neodvisno novinarstvo. Za velikimi zgodbami stojijo ljudje«, s katerim malce obupano apelirajo na kupce in naročnike, pa do uličnih plakatov, še najbolj indikativnih za Delovo dezorientacijo in dobesedno »filozofijo« nove usmeritve časopisa … nadaljevanje na blogu In Media Res. 

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]