Alternativa: družba, ki temelji na svobodi posameznika in prostovoljnih družbenih odnosih

2. Jun 2015 14:57

stealing-money-from-pocket“Recimo, da imate vi otroka in ga želite vpisati v privatno šolo. Toda nimate dovolj denarja, zato se odločite, da najamete roparja in mu ukažete, naj oropa vašega soseda. Ropar izpolni vaše naročilo in vam izroči denar, s katerim lahko vpišete otroka v privatno šolo.

Se vam to zdi pošteno, kar ste naredili? Ne? V čem je razlika, če vašega soseda namesto roparja pokrade država (z davki) in vam omogoči, da daste otroka na privatno šolanje? Prav nobene razlike ni. Rop je rop, ne glede na to, kdo ga izvede…”

Damjan Likar v tokratnem zapisu na enostavnem primeru prikaže, kako izgleda ropanje države. Dodaja, da popolnoma enako, kot v izpostavljenem primeru, velja za vse transakcije, ki jih z naropanim denarjem izvede država.

“Vsakdo lahko našteje na stotine ali tisoče škodljivih stvari, ki jih država naredi z ukradenim premoženjem. Tudi plače vseh javnih uslužbencev so plod naropanega denarja. Za vse krivice in nepojmljivo škodo, ki jo vsakodnevno povzročajo politiki in mnogi javni uslužbenci, je odgovoren čisto vsak, ki hodi na volitve.” pripomni med drugim in ponuja alternativo temu sistemu.

Oznake:, , , , , , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]