Američani bodo po uporabi Kurde zavrgli

26. Nov 2017 09:03

Ameriški predsednik Donald Trump je po besedah turškega zunanjega ministra, Mevluta Cavusogluja, turškemu predsedniku Erdoganu obljubil, da bodo ZDA nehale oboroževati Kurde v Siriji.

Do telefonskega pogovora je prišlo po srečanju voditeljev Rusije, Irana in Turčije v Sočiju, v Rusiji, kjer so razpravljali o prihodnosti Sirije. Turčija kurdsko organizacijo YPG označuje za teroristično. ZDA so Kurde podpirale v njihovem boju proti Islamski Državi, a hkrati tudi z namero, sebi zagotoviti ozemlje znotraj Sirije, s katerega bi lahko delovali proti sirskim vladnim silam.

Po nekaterih navedbah, bi naj bilo v državi okoli 2000 ameriških vojakov. Njihova prisotnost skupaj s kurdskimi vojaškimi formacijami centralni oblasti v Damasku onemogoča zagotovitev nadzora nad velikimi deli države.

ZDA so vedno bolj izrinjene iz odločanja o prihodnosti Sirije, zdaj ko se je Turčija pripravljena skupaj z Iranom in Rusijo pogajati o njeni prihodnosti. Turkom je na prvem mestu kurdska nevarnost, saj se bojijo nastanka večje kurdske države, ki bi potem lahko podpirala težnje kurdskega prebivalstva v sami Turčiji, po drugi strani pa so se postavili v vlogo zaščitnikov upornikov v pokrajini Idlib.

Pričakujemo lahko, da bodo zagovarjali miren sklep odpora njihovih zaveznikov v Siriji in pritiskali za vrnitev Kurdov pod okrilje sirske države … več (piše: Sašo Ornik – Jin).

Oznake:, ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]