Američani počastili spomin na slovenske žrtve totalitarnih režimov

17. Apr 2014 07:07

tabla_totalitarizmiOdnos Slovencev do žrtev treh velikih totalitarizmov 20. stoletja – nacizma, fašizma in komunizma še vedno kaže na globoko frustracijo, ki bremeni naš narod in onemogoča doseg sprave, ki bi bila pomembna za skupen napredek in razvoj države.

Pregovorna odprtost levičarskega duha do različno mislečih in ostra občutljivost na krčenje človekovih pravic skrivnostno ponikne ob zločinih komunizma, dediči katerega se očitno intimno še vedno čutijo. Desna politika pa predvsem povojne komunistične zločine izrablja v lastno politično korist in s tem negativno vpliva na proces, ki bi brez tovrstnega vmešavanja morda hitreje pripeljal k spravnemu dejanju obeh strani.

Tovrstne dileme so se nazorno izkazale tudi ob odprtju spominske plošče v čast žrtvam vseh totalitarizmov, ki jo je organiziralo Ameriško veleposlaništvo.

Z dogodkom se na kratko ukvarja tudi Žiga Turk, ki se sprašuje, komu je lahko odkritje takšne plošče sporno, razen dedičem in apologetom teh režimov, temu pa doda še vprašanje, zakaj tovrstnega obeležja nismo postavili že Slovenci sami. (foto: Mario Plešej, časnik.si)

(V DS anketi – desni stolpec spodaj –  vas sprašujemo o vašem odnosu do ZDA)

[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]