Ameriško iskanje predsednika Drnovška

14. Dec 2018 14:47

Dr. Miro Cerar, slovenski zunanji minister, danes končuje svoje pogovore v ZDA. Odločitev o poti v Washington na sestanek z ameriškim kolegom Mikeom Pompeom ni bila slučajna, saj je bila veliko več kot rutinska diplomatska naloga, ki jo je potrebno opraviti. Bilo je predvsem sporočilo o nameri novega začetka ali vsaj nove potrditve partnerskih in zavezniških odnosov z Združenimi državami Amerike.

Obdobje brez resnejših stikov z njihovo administracijo je bilo predolgo. Osem let nismo imeli resnih dvostranskih srečanj z visokimi ameriškimi politiki. Kar je bilo še toliko bolj vidno zaradi zelo dobrih in rednih stikov, ki sta jih imeli državi pred tem obdobjem diplomatskega posta.

Konec pomladi leta 2001 sem tako kot večkrat ob zanimivejših večerih, poklical v Ljubljano. Beograd, takrat glavno mesto Zvezne republike Jugoslavije, je bil ena izmed pomembnejših točk zanimanja ameriške in evropske diplomacije. Obiski njihovih visokih predstavnikov so se dobesedno vrstili, tako kot najrazličnejša sporočila, ki so jih nosili s seboj. Čas je bil tako gost in poln nenavadnih dogodkov, da si, če si se dotaknil tal, čutil, kako se zemlja vrti. Imel sem srečo, da sem bil zraven in da sem imel skorajda povsod odprta vrata …v nadaljevanju na blogu piše Borut Šuklje, nekdanji minister za notranje zadeve in veleposlanik v ZRJ, danes pa mednarodni svetovalec za področje jugovzhodne Evrope in zahodnega Balkana

Oznake: , ,
[TheChamp-Sharing title="Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:"]